Vahingontorjuntatehtävät kasvoivat merkittävästi, ensivastetehtävät vähenivät – tällainen oli Nurmijärven viime vuosi pelastuslaitoksen näkökulmasta

Jutta Halminen

Nurmijärvellä tapahtui viime vuonna aiempaa enemmän vahingontorjuntatehtäviä. Sen sijaan ensivastetehtävien määrä väheni selvästi, selviää Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen julkaisemista tilastoista.

Kaikkiaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli Nurmijärvellä viime vuonna 660 eri tehtävää. Vuotta aiemmin, vuonna 2019, tehtäviä oli reilut sata enemmän, yhteensä 762.

Ensivastetehtävät vähenivät Nurmijärvellä eniten. Vuonna 2020 niitä oli 91, kun vuotta aiemmin lukema oli 179. Myös erheelliset paloilmoitukset, liikenneonnettomuudet ja rakennuspalot vähenivät merkittävästi.

Ainoa tehtävätyyppi, jossa onnettomuuksien määrä kasvoi selvästi, oli vahingontorjuntatehtävät. Niitä oli Nurmijärvellä viime vuoden aikana 101, kun vuonna 2019 niitä oli 36. Nämä tehtävät ovat tyypillisesti myrskyvahinkoja, joten niiden määrä vaihtelee vuosittain sääilmiöiden mukaan.

– Osaan vaikuttaa sääolosuhteet, esimerkiksi maastopalojen määrään vaikuttaa kesän kuivuus, sateisuus ja lämpötilat. Samoin vahingontorjuntatehtävät ovat useimmiten myrskyn aiheuttamia puun kaatumisia tai tulvavahinkoja, jos on paljon myrskyjä, on myös enemmän tehtäviä, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jussi Rahikainen sanoo.

Rakennus- ja huoneistopalojen määrä laski kolmantena vuotena peräkkäin. Viime vuonna niitä oli Nurmijärvellä 8, vuonna aiemmin 13.

Myös liikenneonnettomuuksien määrä pieneni edellisvuodesta. Vuonna 2020 Nurmijärvellä sattui 119 liikenneonnettomuutta, kun vuonna 2019 niitä oli 139.

– Luulen, että liikenneonnettomuuksissa näkyy jossain määrin yhteiskunnan ja ihmisten toimeliaisuuden väheneminen viime keväänä ja loppuvuodesta etätyösuositusten ja koronarajoitusten myötä, Rahikainen sanoo.

Jos katsotaan yhden kunnan tehtäviä, määrät ovat Rahikaisen mukaan niin pieniä, että sattuma vaikuttaa asiaan.

Nurmijärvellä esimerkiksi öljyvahingot olivat neljänä edellisenä vuonna 16, 16, 15 ja 20. Ihmisen pelastamiset puolestaan 11, 9, 7 ja 12 eli käytännössä samalla tasolla.

– Jos katsotaan koko meidän kahdeksan kunnan aluettamme, vastaavat tiedot ovat 208, 202, 202 ja 210 sekä 121, 117, 113 ja 102. Voisi siis todeta, että ihmisen pelastustehtävien määrä näyttäisi olevan jopa pienessä laskussa. Eli yksittäisen kunnan osalta nuo muutokset ovat satunnaisvaihtelun piikkiin meneviä.

– Asukaslukuun suhteutettuna Nurmijärven tehtävämäärät ovat hyvin lähellä alueen keskiarvoa, ei siis ole erityistä huolenaihetta, Rahikainen sanoo.

Tulipalojen määrä väheni

Kaikkien tulipalojen (rakennus, maaso- liikenneväline- tai muu tulipalo) määrä väheni Nurmijärvellä vuoden 2019 97:stä vuoden 2020 55:een, mutta yhteenlaskettujen omaisuusvahinkojen määrä pysyi samalla tasolla.

Suuronnettomuuksia ei ollut Nurmijärven alueella viime vuonna ainuttakaan.

Suuronnettomuudeksi luokitellaan tulipalo, jossa vahinkojen osuuden arvioidaan olevan yli 500 000 euroa.

Valtaosa tulipaloista aiheutuu ihmisen toiminnasta. Toiseksi yleisin tulipalon aiheuttaja on koneen tai laitteen vika.

Kolmannes koneen tai laitteen aiheuttamista tulipaloista saa alkunsa ajoneuvosta tai muusta liikennevälineestä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut