Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotusten painottamista pahiten kärsiville alueille – Vakavat taudinkuvat vähenisivät jopa viidenneksen

Kansallinen rokotousasiantuntijaryhmä KRAR suosittelee, että koronarokotteita jaettaisiin enemmän niille alueille, joilla epidemia on pahin.

– Suuren ilmaantuvuuden alueilla vuodeosasto- ja tehohoitopotilaiden määrän kasvu uhkaa terveydenhuollon kantokykyä. Näillä alueilla myös yksittäisten ihmisten riski saada tartunta ja sitä mahdollisesti seuraava vakava koronavirustauti on niin merkittävä, että alueelliset erot riskin suuruudessa ovat tällä hetkellä suurempia kuin esimerkiksi erot eri ammattiryhmien riskin välillä”, perustelee KRARin puheenjohtaja Ville Peltola tiedotteessa.

KRAR on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä asiantuntijaelin, joka laatii THL:lle suosituksia rokotuksia ja rokotteita koskevista kysymyksistä lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein. THL laatii arviointityönsä perusteella esityksiä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Alueelliset erot koronavirustapausten ilmaantuvuudessa ja sairaalahoitoa vaativien vakavien tautitapausten määrässä ovat olleet Suomessa koko epidemian ajan suuria.

Muun muassa Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen on toivonut, että rokotuksissa painotettaisiin alueita, joilla koronatapauksia on paljon. Uudellamaalla tällaisia ovat erityisesti radanvarren ja Itä-Helsingin lähiöt. Tuominen kertoikin torstaina Helsingin Sanomissa olevansa KRARin suosituksesta ilahtunut.

Uutissuomalainen: Harva sairaanhoitopiiri haluaa muuttaa koronarokotusjärjestystä

Seuraavaksi THL arvioi, miten rokotejakelun painottaminen alueellisesti olisi käytännössä mahdollista toteuttaa ja millaisia vaihtoehtoja siihen olisi.

THL kertoo keskustelevansa asiasta myös kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa. Pohdinnassa on myös, miten toteutuksesta saadaan yhdenvertainen ja sellainen, että kunnat pystyvät pitämään kiinni kansalaisille jo annetuista rokotusajoista.

Toteutukseen vaikuttaa THL:n mukaan oleellisesti myös rokotteiden toimitusaikataulu.

Kun THL on tehnyt arvionsa, seuraavaksi asiaa arvioi sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Jos ministeriö päätyy alueellisen painotuksen kannalle, se esittää asiaa koskevaa asetusmuutosta.

Alueellinen painotus rokotuksissa voisi toteutua aikaisintaan 3–4 viikon kuluttua päätöksestä.

Rokotusasiantuntijaryhmän arvion mukaan rokotuksia voitaisiin painottaa tietyn mallin mukaan. Se sopeutuisi epidemiologisen tilanteen muutoksiin kaikkialla Suomessa.

Mallin mukaan rokotteita jaettaisiin sairaanhoitopiireihin väestömäärän, edellisten viikkojen tartuntatapausten määrän ja sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten määrän perusteella. Alueellinen tautitilanne voitaisiin lisäksi huomioida toimittamalla kertaluonteisesti suurempi rokote-erä alueille, joilla tautitilanne on muuta maata vaikeampi ja vaatii erityisen nopeita toimia.

– Jos jakaisimme rokotteet mallin mukaan, vähentäisimme sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia jatkossa koko maassa arviolta viidenneksen enemmän kuin nykymallilla siihen mennessä, että koko aikuisväestölle on tarjottu ensimmäinen rokoteannos. Samalla rokotuksia jatkettaisiin koko maassa ja painottamisen aiheuttama viive matalan riskin alueilla pysyisi kohtuullisena, toteaa tiedotteessa KRARin sihteeri, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Perusterveillekin saattaa tulla rokotusjärjestys, muutamaa kriteeriä jo pohdittu – Ensin rokotetaan nämä yli 900 000 riskiryhmäläistä

KRAR harkitsi perusterveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestykselle muitakin perusteita. Asiasta kertoi Ville Peltola haastattelussa ennen suosituksen tekoa.

Harkittuihin perusteisiin kuului muun muassa ikä, sillä myös alle 70-vuotiailla on ikään liittyvää riskiä, sekä muut terveyteen liittyvät tekijät, kuten ylipaino.

Tehohoitoon joutuneita työikäisiä yhdistää yleinen riskitekijä, jota ei ole THL:n listalla – Koronamuunnos vie Husin teholle nyt entistä nuorempia ja perusterveempiä

Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Hus: Näin koronatartuntoja voi ehkäistä kotona – Virus voi lymyillä yleisesti kosketulla kodin pinnalla jopa kolme päivää