Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hanko–Hyvinkää-radan tasoristeykset uusiksi – ratasuunnitelma nyt nähtävillä

Hanko–Hyvinkää-radan ratasuunnitelman ensimmäinen vaihe on julkisesti nähtävillä torstaihin 25. maaliskuuta asti. Jos suunnitelmasta ei tule valituksia, saa suunnitelma lainvoiman ja työt voidaan juridisesti aloittaa heti. Käytännössä työt päättyvät vuonna 2024.

– Jos jostain tasoristeyksestä valitetaan Helsingin hallinto-oikeuteen, ei töitä voida aloittaa siinä pisteessä, mutta muualla kyllä, Väyläviraston projektipäällikkö Anna Miettinen selventää.

Hanko–Hyvinkää-radan sähköistyksen ja tasoristeysten turvallisuuden parantamisen ratasuunnittelu käynnistettiin vuonna 2018. Välin pituus on 145 kilometriä, pistoraiteet mukaan lukien 165 kilometriä. Tasoristeyksiä on 78, joista puolet, yhteensä 38, on varustettu turvalaitteilla. Nurmijärven alueella tasoristeyksiä on 15.

Suunnitelma oli yleisesti nähtävillä keväällä 2020, jolloin siitä oli mahdollisuus tehdä muistutuksia. Nyt Traficom on hyväksynyt ratasuunnitelman ensimmäisen osan. Toiseen osaan jätettiin ne tasoristeykset, joista viime vuonna jätettiin eniten muistutuksia.

Nurmijärvellä ensimmäisessä osassa Traficom on hyväksynyt suunnitelmat Hyvämäentien, Malkamäen, Kallion, Peräkorventien, Korven ja Åbyn tasoristeysten osalta.

Ensimmäisen osan hyväksymisen jälkeen hyväksymättä ovat vielä Hyvinkäällä Alanoppo, Nurmijärvellä Laakso, Aalto ja Nykop, Vihdissä Kurkela ja Katinhäntä sekä Raaseporissa Sannäs ja Näseudd.

Niiden osalta suunnittelu jatkuu vielä ja suunnitelman kakkososa on tarkoitus saada hyväksyttyä ja lainvoimaisiksi tämän vuoden aikana.

Itse tasoristeystyöt jakautuvat usealle vuodelle ja päättyvät vuonna 2024. Rahaa niihin kuluu 16 miljoonaa euroa.

Väyläviraston aluepäällikkö Erkki Mäkelän mukaan töiden käynnistymistä haittaa ja hidastaa se, että elvytysrahaa on nyt paljon liikkeellä.

– Niin urakoitsijoilla kuin tilaajallakin on kädet täynnä töitä. Täytyy nyt nauttia tästä hurlumheistä niin kauan kuin sitä kestää.

Ratasuunnitelma löytyy osoitteesta: https://vayla.fi/hyvinkaa-hanko/ratasuunnitelma