Lisää liikuntamahdollisuuksia ikäihmisille – Nurmijärvi mukaan voimaa vanhuuteen -hankkeeseen

Kuvituskuva. Riikka Laine
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven kunta on lähtenyt mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia vielä kotona itsenäisesti pärjääville ikäihmisille, kerrotaan Nurmijärven kunnan tiedotteessa. Valtakunnalliseen terveysliikuntaohjelmaan valittiin maaliskuussa 10 uutta kuntaa.

Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu tiedotteen mukaan vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi haasteita kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

– Ikäinstituutti tarjoaa kunnan ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia. Iäkkäiden kuntalaisten ja Nurmijärven kunnan poikkisektorisen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän kanssa kehitetään iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmajohtaja Katja Borodulin tiedotteessa.

Ikäinstituutti on ideoinut Voimaa vanhuuteen -kuntien kanssa monia turvallisia tapoja liikkua myös poikkeusaikana, esimerkiksi etäjumpan.

Nurmijärven Voimaa vanhuuteen -työtä johtaa liikuntapäällikkö Joose Kemppainen.

– Tarkoituksena on löytää Voimaa Vanhuuteen -ohjelman avulla kunnan keskeisimmät kehityskohdat ikäihmisten liikuntapalveluiden osalta. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden jalkauttaa Ikäinstituutin olemassa olevia hyviä käytänteitä ja laadukkaita koulutusmahdollisuuksia alueemme eri toimijoille, Kemppainen kertoo.

– Jo hakuvaiheessa kävi selväksi, että Nurmijärvellä on laaja yhdistys- ja järjestöverkosto, jotka ovat kiinnostuneita yhteisen toiminnan kehittämiseen. Tämän yhteistyön eteenpäin vieminen on varmasti yksi keskeisimpiä tavoitteita tulevalle Voimaa Vanhuuteen -ohjelmaan, hän jatkaa.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 86 kuntaa. Maaliskuussa mentorointiohjelmassa aloittivat Isokyrö, Kauhajoki, Lempäälä, Muhos, Nivala, Nurmijärvi, Pielavesi, Somero, Tuusniemi ja Uusikaupunki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut