Lisää liikuntamahdollisuuksia ikäihmisille – Nurmijärvi mukaan voimaa vanhuuteen -hankkeeseen

Nurmijärven kunta on lähtenyt mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia vielä kotona itsenäisesti pärjääville ikäihmisille, kerrotaan Nurmijärven kunnan tiedotteessa. Valtakunnalliseen terveysliikuntaohjelmaan valittiin maaliskuussa 10 uutta kuntaa.

Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu tiedotteen mukaan vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi haasteita kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

– Ikäinstituutti tarjoaa kunnan ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia. Iäkkäiden kuntalaisten ja Nurmijärven kunnan poikkisektorisen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän kanssa kehitetään iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmajohtaja Katja Borodulin tiedotteessa.

Ikäinstituutti on ideoinut Voimaa vanhuuteen -kuntien kanssa monia turvallisia tapoja liikkua myös poikkeusaikana, esimerkiksi etäjumpan.

Nurmijärven Voimaa vanhuuteen -työtä johtaa liikuntapäällikkö Joose Kemppainen.

– Tarkoituksena on löytää Voimaa Vanhuuteen -ohjelman avulla kunnan keskeisimmät kehityskohdat ikäihmisten liikuntapalveluiden osalta. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden jalkauttaa Ikäinstituutin olemassa olevia hyviä käytänteitä ja laadukkaita koulutusmahdollisuuksia alueemme eri toimijoille, Kemppainen kertoo.

– Jo hakuvaiheessa kävi selväksi, että Nurmijärvellä on laaja yhdistys- ja järjestöverkosto, jotka ovat kiinnostuneita yhteisen toiminnan kehittämiseen. Tämän yhteistyön eteenpäin vieminen on varmasti yksi keskeisimpiä tavoitteita tulevalle Voimaa Vanhuuteen -ohjelmaan, hän jatkaa.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 86 kuntaa. Maaliskuussa mentorointiohjelmassa aloittivat Isokyrö, Kauhajoki, Lempäälä, Muhos, Nivala, Nurmijärvi, Pielavesi, Somero, Tuusniemi ja Uusikaupunki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut