Isosuon luontopolulle ely-rahaa – hanke käynnistyy ehkä jo tänä vuonna

Keijo West on odottanut vuosia Isosuon luontoplun toteutumista. Reitin varteen mahtuu sekä vaihtelevia suomaisemia että turpeennostoon liittyvää kulttuurihistoriaa. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Ely-keskus on myöntänyt Isosuon luontopolulle erityisavustuksen, jota Nurmijärven kunta haki viime syksynä. Erityisavustus on tarkoitettu lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen.

Isosuon luontopolun rakentamiseen oli alustavasti varattu määräraha vuodelle 2021, mutta se siirrettiin taloustilanteen vuoksi vuodella eteenpäin. Myönnetty avustus tarjoaa kunnalle mahdollisuuden arvioida tilannetta uudelleen.

Ely-keskuksen avustus kattaa puolet Isosuon luontopolun toteutuskustannuksista. Liikuntapäällikkö Joose Kemppaisen mukaan polun kokonaiskustannukset ovat noin 60 000 euroa, jolloin avustuksen osuus olisi noin 30 000 euroa.

Milloin luontopolkua olisi sitten mahdollista päästä toteuttamaan?

– Nyt tehdään valmistelua ja keskustellaan asiasta. Määrärahat on varattuna ensi vuodelle, mutta kevään aikana kunta arvioi tarkemmin asiaa. Mahdollinen rakentaminen alkaisi sitten kesä- syksypainotteisesti, Kemppainen kertoo.

Alustava suunnitelma virkistysreitistön toteuttamisesta on Kemppaisen mukaan valmistunut vuoden 2020 alkupuolella. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä Nurmijärven kunnan, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sekä Metsähallituksen kanssa.

Suunnitelmat reitistöstä ovat valmiit, toki lopullinen kokonaisuuden hienosäätö tarkentuu hankkeen edetessä.

Liikuntapäällikkö Joose Kemppainen

– Suunnitelmat reitistöstä ovat valmiit, toki lopullinen kokonaisuuden hienosäätö tarkentuu hankkeen edetessä, Kemppainen sanoo.

Isosuolle on suunniteltu kahta virkistysreittiä, toinen suon etelä-, toinen pohjoisosaan.

– Eteläpäähän esitetty lyhyempi reitti toteutetaan luontopolkuna, joka on tarkoitettu esimerkiksi lapsiperheiden ja kouluryhmien käyttöön. Pohjoisosaan esitetty pidempi reitti sopii maastossa kulkeville retkeilijöille. Reittien väliin tulee lyhyt yhdysreitti, jolloin suon läpi voi kulkea merkittyjä reittejä pitkin, Kemppainen kertoo.

– Osa pohjoisosan reitistä on tarkoitus toteuttaa esteettömänä, jolloin kulku esimerkiksi liikuntarajoitteisille on mahdollista, hän jatkaa.

Keijo West on ollut mukana Isosuon polkuhankkeessa sen alkutaipaleesta lähtien sekä Nurmijärven Ladun että Nurmijärven Luonnon edustajana.

Nurmijärven Luonto ry teki 2018 osallistuvaan budjettiin hankkeen Lahopuupuiston ja Isosuon pitkospuuhankkeen suunnitteluun Leader- rahoitushakemusta varten. Tähän yhdistettyyn hankkeeseen myönnettiin 2100 euroa.

Nurmijärven kunnasta Isoniitun polkujen toteuttamista ajoi voimakkaasti silloinen liikuntapäällikkö Antero Lempiö. Lopulta asiasta otti kopin Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Myös Metsähallitus on ollut hankkeessa voimakkaasti mukana.

– Isosuo on Natura-aluetta ja Metsähallitus on tekemässä siitä rauhoitusaluetta. Onneksi rauhoitusalueen sääntöihin ehdittiin saada merkintä, joka sallii ulkoilureittien rakentamisen, West kertoo.

Reittisuunnitelman valmistuttua rahat hankkeen toteuttamiseksi varattiin vuodelle 2021.

– Sitten siirryttiin Nuuka-rahoihin ja määrärahat siirtyivät seuraavalle vuodelle. Koska valtuusto oli päättänyt, ettei liikunnan määrärahoja supisteta, kyselin kunnalta asiasta. Isosuon polkuhanke on kuitenkin teknisen toimen hankkeita, joten määrärahoja pystyttiin siirtämään eteenpäin, West kertoo.

Isosuo

Tyypillinen, ennallistettu suoalue

Isosuo on pääosin Metsähallituksen hallinnoima 148 hehtaarin suuruinen alue Klaukkalan taajaman länsipuolella.

Keijo West kuvailee Isosuota tyypilliseksi keidassuoksi, josta 48 hehtaaria on ennallistettu Metsähallituksen 2009 laatiman ennallistamissuunnitelman mukaisesti. Ennallistamisen jäljet ovat suurelta osin kasvaneet umpeen.

Suolta on aikanaan nostettu turvetta ja siellä on sijainnut pehkutehdas, jonka perustukset ovat yhä nähtävissä, mutta sijaitsevat yksityisen maanomistajan alueella eivätkä siten osu reiteille joita polut kulkevat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut