Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään merkkejä näkyvissä – teiden pinnoissa jo kuoppia ja railoja

Yhtenä kevään merkkinä voidaan pitää tiestöön syntyviä routavaurioita.

Vaikka teiden pinnoissa onkin jo paikka paikoin näkynyt kuoppia ja railoja, ovat varsinaiset routavaurioajat vasta alkamassa.

Tätä mieltä ovat alueen teiden ja katujen kunnossapitovastaavat.

– Viime aikoina on ollut vielä aika talviset olosuhteet, joten roudan sulaminen on vasta alkamassa. Saa nähdä, mihin tilanne kehittyy. Paljon on kiinni olosuhteista, että kuinka haastavia routavaurioista tulee, toteaa ely-keskuksen kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama.

Vasaman mukaan ely-keskuksen vastuulla ovat maantiet, eli käytännössä kaikki pitkän matkan liikennettä välittävät tiet. Kuntien vastuulla ovat puolestaan katuverkot.

Pahimpia routimisia pyritään Vasaman mukaan paikkaamaan sitä mukaa, kun niitä ilmenee.

Tienkäyttäjiltä ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi kantautunut suurta määrää ilmoituksia.

Päällystettyjen teiden kunnostaminen tähän vuodenaikaan on kuitenkin haasteellisempaa.

Esimerkiksi asfaltin reiät suurenevat todella herkästi, kun lämpötilat vaihtelevat. Plussakelillä reikään sataa vettä ja kun se jäätyy pakkasen myötä, niin reikä laajenee.

Vasaman mukaan pysyvämpiä paikkauksia pyritään tekemään vasta silloin, kun ilmat ovat suotuisammat.

Kunnollinen paikkaus vaatii kuivat olosuhteet.

– Reiän reunat suoristetaan, kuivataan ja mielellään myös vähän lämmitetään. Sen jälkeen siihen liimataan paikka-aine. Sillä tavoin saadaan yleensä kestävämpi paikka aikaiseksi, hän toteaa.