Alkuluokkatoiminta laajenee ensi syksynä Nurmijärvellä – mukaan neljä uutta koulua

Opetus: Uudet alkuluokat aloittavat ensi syksynä Harjulan, Klaukkalan, Lepsämän ja Maaniitun kouluilla.

Alkuluokkatoiminta laajenee jälleen ensi syksynä Nurmijärvellä.

Uudet alkuluokat aloittavat lukuvuonna 2021–2022 Harjulan, Klaukkalan, Lepsämän ja Maaniitun kouluilla.

Sekä Harjulan että Klaukkalan kouluissa aloittaa kummassakin yhdet alkuluokkaryhmät, joissa on esiopetuksen ja 1. vuosiluokan oppilaita. Näiden lisäksi kouluilla on niin sanottuja perinteisiä ykkösluokkia.

– Yksiköt ovat voineet suunnitella alkuluokkatoiminnan aloituksen heille parhaiten sopivalla tavalla. Mainituissa yksiköissä aloitetaan ensi lukuvuonna pienemmillä oppilasmäärillä, Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarinen selventää.

Lepsämän koulussa aloittaa kuusi alkuluokkaa, jotka toimivat Lintumetsän toimipisteessä / Lepsämän päiväkodissa. Lepsämän alkuluokissa opiskelevat esiopetuksen, 1. vuosiluokan ja 2. vuosiluokan oppilaat.

Maaniitun koululla aloittaa puolestaan neljä alkuluokkaryhmää, joissa opiskelevat esiopetuksen ja 1. vuosiluokan oppilaat.

– Tämän seurauksena Toreenintiellä sijaitseva Kirkonkylän päiväkoti tyhjenee esiopetusikäisistä lapsista, Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kertoo.

Jo entuudestaan alkuluokkia on ollut Metsäkylän, Länsikaaren, Karhunkorven, Nukarin, Lukkarin, Palojoen, Rajamäen, Syrjälän, Uotilan, Röykän ja Valkjärven kouluissa sekä ruotsinkielisessä Vendlaskolanissa.

Alkuluokat muodostetaan ja niiden toiminta suunnitellaan yksikkökohtaisesti kuluvan kevään aikana. Ryhmien toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat varhaiskasvatuksen opettajat ja luokanopettajat. Lisäksi ryhmissä toimii koulunkäynninohjaajia ja/tai lastenhoitajia.

Päiväkotien johtajat ja rehtorit johtavat alkuluokkatoimintaa yksiköissä.

Yksiköt lähettävät oppilaiden huoltajille lisätietoa lukuvuoden 2021–2022 alkuluokkatoiminnasta maalis–huhtikuun aikana, kun toiminnan suunnittelu etenee.

Alkuluokkakokeilu alkoi Nurmijärvellä alun perin lukuvuoden 2018–2019 alussa.

Vaikka tulevana syksynä käynnistyykin jo alkuluokkakokeilun neljäs vuosi, ei kokeilu ole vielä laajentunut kunnolla Klaukkalan isoihin kouluihin.

Alkuluokkia ei ole toistaiseksi lainkaan Mäntysalon tai Isoniitun kouluissa eikä ensi syksynä aloittavia yksittäisiä ryhmiä lukuunottamatta Harjulan tai Klaukkalan kouluilla.

Vielä vuosi sitten kunnan tavoitteena laajentaa alkuluokkatoimintaa kaikkiin loppuihin yksiköihin juuri lukuvuoden 2021–2022 alussa.

– Aikataulua on sopeutettu sen mukaan, että toimintaa on pystytty käynnistämään yksikköjen muun toiminnan kannalta järkevässä aikataulussa huomioiden myös muut alkuluokkatoimintaan vaikuttavat asiat, kuten oppilasmäärät, tilajärjestelyt ja taloudellinen tilanne, Luostarinen taustoittaa.

Harjulan ja Klaukkalan yksiköissä toiminta laajenee tämän hetkisen tiedon mukaan uusiin ryhmiin lukuvuonna 2022– 2023.

– Isoniitussa ja Mäntysalossa alkuluokkatoiminnan käynnistämistä vielä suunnitellaan ja aikataulu täsmentyy suunnitelmien edetessä kevään aikana.

Nurmijärven alkuluokat

Alkuluokalla tarkoitetaan ryhmää, joka koostuu esiopetuksen ja 1. vuosiluokan, sekä osassa ryhmiä myös 2. vuosiluokan oppilaista.

Ensimmäiset alkuluokkakokeilut alkoivat lukuvuoden 2018–2019 alussa Metsäkylän, Palojoen, Röykän, Valkjärven ja Vendlaskolan kouluissa.

2019–2020 kokeilu laajeni Karhunkorven, Lukkarin, Länsikaaren, Nukarin ja Uotilan kouluihin.

2020–2021 kokeilu laajenee Rajamäen ja Syrjälän yksiköihin.

2021–2022 kokeilu laajenee Harjula (yksi ryhmä), Klaukkala (yksi ryhmä), Lepsämä ja Maaniittu.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut