Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi on valmis liikkumisrajoitusten valvontaan – rajoitusalueella kulkevilta voidaan kysyä kirjallista tai suullista selvitystä

Liikkumisrajoitukset ovat vireillä pääkaupunkiseudulle ja Turkuun ja poliisi ilmoittaa, että se on osaltaan varautunut valvomaan rajoitusten noudattamista.

Valvonta hoidettaisiin käytössä olevilla poliisin resursseilla. Tavoitteena olisi huolehtia siitä, että rajoituksia noudatetaan mahdollisimman kattavasti.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimon mukaan Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten alueille sekä Lounais-Suomen poliisilaitokseen perustettaisiin valvontaorganisaatiot.

– Valvontatehtäviin sijoitetaan lähinnä valvonta- ja hälytystoiminnassa sekä liikenteenvalvonnassa työskenteleviä poliiseja. Poliisi suorittaisi valvonnan palveluksessa olevilla poliiseilla ja suuri osa valvonnasta mahdollistettaisiin ylitöillä, Heikinheimo sanoo tiedotteessa.

Haasteena on hänen mukaansa saada nopealla aikataululla muista tehtävistä irrotettua riittävä määrä poliiseja valvontaan.

Virka-apua liikkumisrajoitusten valvontaa varten ei lähtökohtaisesti pyydettäisi muilta viranomaisilta, kuten esimerkiksi Puolustusvoimilta, koska valvonnan suorittaminen edellyttää poliisin toimivaltuuksia.

Tarvittaessa virka-apua voidaan silti pyytää yksittäistapauksiin.

Samaan aikaan poliisin on hoidettava muutkin sille kuuluvat tehtävät eli hälytykset, rikostutkinnat ja lupapalvelut. Tutkinnassa olevien rikosten selvittämisajat voivat tosin pidentyä.

Kiireellisten hälytystehtävien hoitamiseen valvonta ei vaikuttaisi.

– Muun muassa aikataulusyistä ei suunnitella rekrytoitavan uusia poliiseja. Riskiryhmiin kuuluvia eläkeläisiä ei voida ottaa liikkumisrajoitusten valvontaan, Heikinheimo toteaa.

Liikkumisrajoituksien noudattamista valvottaisiin ympäri vuorokauden. Hallituksen esityksen mukaan poliisi voisi pyytää rajoitusalueella liikkuvilta ihmisiltä selvitystä heidän liikkumiselleen. Selvitys voisi olla kirjallinen tai suullinen.

Heikinheimo huomauttaa, että lakiesityksessä on useita kohtia, millä perusteella liikkuminen olisi sallittua.

– Vasta annetun lakiesityksen perusteella ei voida vielä antaa tyhjentävää listaa välttämättömän liikkumisen perusteista, mutta poliisi käyttäisi perusteiden arvioinnissa tapauskohtaista harkintaa

Käytännössä poliisilla ei voisi pysäyttää jokaista liikkujaa.

– Koronaa ei pysäytä pelkästään poliisin valvonta. Hoidamme kyllä osuutemme, mutta jokainen meistä vaikuttaa vastuullisella käytöksellään siihen, että koronaepidemian leviäminen saadaan pysäytettyä, Heikinheimo sanoo.

Ensisijaisesti poliisi pyrkisi hoitamaan valvontaa neuvoin, kehotuksin ja käskyin, mutta tarvittaessa kirjoitettaisiin myös sakkoja, Heikinheimo sanoo. Hallituksen esityksessä todetaan, että poliisi voisi määrätä liikkumisrajoituksen rikkomisesta sakkoa ja kasvomaskin käytön laiminlyönnistä 40 euron rikesakon.

– On hyvä, että rajoitusten rikkomisesta on selvät seuraamukset.

Poliisi tiedottaisi valvonnastaan säännöllisesti muun muassa sosiaalisen median kanavien ja verkkosivujen kautta.

– Jos rajoituksia tulee, olemme valmiina, Heikinheimo sanoo.