Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset saavat kannatusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista. Tartuntatilanne on pahin juuri Husin alueeseen kuuluvalla pääkaupunkiseudulla.
– Liikkumisrajoitusten suurin anti olisi se, että ihmiset välttäisivät kodin ulkopuolella olevia kontakteja. Nyt tämä leviää perheiden sisällä ja myös kotien ulkopuolella. Jos ollaan vain perheen kesken, tauti jää sinne, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
Kotitartunnoista puhutaan Ruotsalaisen mukaan julkisuudessa ikään kuin niiden suuri osuus tarkoittaisi, ettei liikkumisrajoituksille ei ole tarvetta.
– Jostakinhan tauti myös kotiin tuodaan ja sieltä se viedään ulos. Liikkumisrajoituksilla tartuntaketjut saadaan sammumaan.
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä liikkumisrajoituksista. Vaikka eduskunta hyväksyisi esityksen, liikkumisrajoitukset tulevat voimaan vain, jos ne katsotaan sillä hetkellä välttämättömiksi.
Husissa kannatetaan myös voimassa olevien suositusten ja rajoitusten ylläpitämistä, kuten etäopetuksen jatkamista. Pääkaupunkiseutu päätyi jatkamaan yläkoulujen etäopetusta pääsiäisen yli eli 5. huhtikuuta asti. Suuri osa muista Husin kunnista päätynee jatkamaan 11. huhtikuuta asti.
10–19-vuotiaiden osuus kaikista tartunnoista on hienoisesti laskenut viikolla 11, jolloin yläkoulutkin olivat olleet etäopetuksessa pari viikkoa. Etäopetusjakson aikana ainakin yläkouluikäisiä on hakeutunut testeihin aiempaa vähemmän.
Myös GSE Helsingin tutkimusraportin mukaan 16–18-vuotiaiden ja heidän perheenjäsentensä koronatartuntojen määrä on laskenut huomattavasti etäopetuksen ja muiden rajoitusten aikana niissä kunnissa, joissa etäopetukseen on siirrytty. Raportissa ei kuitenkaan havaittu 16–18-vuotiaiden tartuntojen laskeneen enemmän kuin 13–15-vuotiaiden, jotka olivat tutkimuksessa tarkasteltuna aikana vielä lähiopetuksessa. Raportti on julkaistu 12. maaliskuuta.
Joissakin muissakin tutkimuksissa on todettu, että koulujen sulkeminen on yksi tehokkaimmista keinoista rajoittaa epidemiaa, etenkin yhdessä muiden keinojen kanssa. Vastakkaisiakin tutkimuksia löytyy.