Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Nurmijärven asumiskustannukset nousussa – "Huomio kiinnittyy kalliiseen vesimaksuun"

Nurmijärven asumiskustannukset ovat kasvaneet entistä suuremmiksi.

Tämä käy ilmi Omakotiliiton maaliskuussa julkaistusta kuntatutkimuksesta, jossa vertailtiin vakiomuotoisen 120 neliöisen niin sanotun tyyppiomakotitalon kunta-/aluekohtaisesti päätettävien maksujen suuruutta vuonna 2021. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu.

Vertailun mukaan Järvenpäässä kulut ovat vuodessa 4540, Nurmijärvellä 4330, Tuusulassa 4 290, Hyvinkäällä 4200 euroa ja Vantaalla 3690 euroa.

Vuosi sitten toteutetussa vertailussa Nurmijärven asumiskustannukset olivat noin sata euroa pienemmät, 4200 euroa. Kun vertaillaan koko Suomen 25 000 – 50 000 asukkaan kuntia, sijoittuu Nurmijärvi tällä hetkellä viidenneksi kalleimmaksi. Vielä vuosi sitten Nurmijärvi oli sijalla 10.

Kerava on Keski-Uudenmaan alueen kunnista omassa sarjassaan, ja siellä maksut ovat vertailun mukaan 3 630 euroa.

– Kaikkien tutkittujen kuntien keskiarvo on 4080 euroa, joten Keravaa lukuun ottamatta Keski-Uudenmaan kunnat ovat keskiarvon yläpuolella, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas sanoo.

Asumiskustannukset ovat suurin menoerä.

Keravalla edullisuus selittyy pääosin sähkölaskujen eroilla.

Nurmijärvellä kulut koostuvat taas Tähtikunnaan mukaan karkeasti kiinteistöverosta, sähkölaskuista, vesimaksuista ja jätemaksuista.

– Nurmijärvellä huomio kiinnittyy erityisen kalliiseen vesimaksuun Vantaaseen tai Keravaan verrattuna hinta on 400–500 euroa korkeampi. Maan keskiarvoonkin verrattuna vesimaksu on 250 euroa korkeampi.

Selvityksen mukaan asumiskustannusten erot kuntien välillä ovat entisestään kasvussa.

Kallein kunta asumiskustannuksilla mitattuna on Parikkala, jossa asukas joutuu pulittamaan kunnallisia maksuja jopa 5 037 euroa vuodessa. Halvimmat asumiskustannukset ovat viime vuoden tavoin Kempeleessä, jossa selviää 3 274 eurolla. Eroa kalleimman ja halvimman kunnan välillä on siis jopa 1 763 euroa.

Maakunnista edullisinta asuminen on Lapissa, 3 757 euroa. Uudellamaalla kunnalliset maksut ovat keskimäärin 4 105 euroa.

Tähtikunnas pitää kunnallisten asumiskulujen kehitystä huolestuttavana.

– Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Kunnallisen päätöksenteon tulisi toimia asukkaiden edunvalvojana, ei rankaisijana. Kunnallisista kuluista päätetään myös yhtiöissä, jotka ovat monopoliasemassa ilman kilpailua ja tavoittelevat voittoa toiminnalleen. Tämä asettaa suomalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan keskenään. Lisäksi asioista päätetään kunnissa siilomaisesti toisista erillään.