Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salakavalasta vesivahingosta voi tulla kallis yllätys – "Nyt on viimeinen hetki varmistaa"

Kiinteistön omistajalle voi tulla kallis yllätys, jos salaojajärjestelmä tukehtuu runsaan lumen aiheuttamaan sulamisveteen ja tuloksena on vesivahinko, jota vakuutukset tuskin korvaavat.

– Nyt on viimeinen hetki varmistaa, että salaojat ovat kunnossa. Lumen sulamisesta tuleva vesi imeytyy maaperään. Jos salaojajärjestelmä ei toimi, maaperästä tuleva vesi kuormittaa rakennuksen ympäristöä, kostuttaa sokkelia ja vahingoittaa lopulta koko rakennusta, Kiinteistöjen & Teollisuuden Prosessipuhdistus Oy:n viemärihuollon asiantuntija Jani Manni sanoo tiedotteessa.

Mikäli edes yhdessä salaojakaivossa pinta on normaalia korkeammalla, on se merkki siitä, että salaojien toimivuus on viallinen.

Tapauksia on Mannin mukaan ilmennyt tänä keväänä erityisen paljon, useita joka viikko. Ne ovat viemärihuollon työtilauksissa nyt kärkisijalla. Vesivahinkoja esiintyy yleisesti niin pientalopuolella kuin isommissa kiinteistöissä. Ongelmat löytyvät yleensä kellarikerroksista ja sen alla sijaitsevista miinuskerroksista.

– Ensimmäisenä täytyy ohjata vedet välittömästi rakennuksesta pois, esimerkiksi sijoittamalla salaojakaivoon uppopumpun ja johtamalla vesi hallitusti vaikka ojaan. Jos kiinteistöllä ei ole mahdollista tehdä tätä, kannattaa heti tilata ammattilaiset apuun, opastaa Manni toimimaan, jos vesivahinko uhkaa kiinteistöä.

Kotivakuutus ei aina korvaa, jos pesukone aiheuttaa kosteusvaurion pesuhuoneessa – Asiantuntija antaa vinkit vahinkojen ja riitojen ehkäisyyn

Mannin mukaan vakuutusyhtiöt eivät pääsääntöisesti korvaa kiinteistön ulkopuolelta tulevasta vedestä, esimerkiksi tulvasta tai rankasta sateesta aiheutuneita vahinkoja.

Korkein riski joutua vesivahingon uhriksi on paalutetuilla taloilla – pientaloilla, rivitaloilla ja paritaloilla. Prosessipuhdistuksella on myös kerrostalokohteita, joissa on autohalli tai -talli alakerrassa. Oireena voi olla muun muassa maalin lohkeileminen betoniseinässä.

Toinen riskin paikka vastaavanlaisen vesivahingon synnylle on syksyllä syyssateiden aikaan.

Asukkaan ”Kaikki on ok” -viesti ei riitä – noin 12000 euron kulut astianpesukoneen vuodosta vuokranantajan kontolle

Puro laajenee rankkasateilla jättilammikoksi, estää kulkemisen ja hipoo usein jo taloja – "Miksi asialle ei tehdä mitään?"