Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutarhuri: Esikasvatus aikaistaa satoa – nyt kannattaa kylvää tomaatit

Puutarha: Taimien kasvua on kiva seurata. Nyt voi kylvää tomaatit sekä muut kasvishuoneessa kasvavat kasvit.

Innokkaimmat puutarhurit ovat kaivaneet jo esille kupit, kipot, taimimullat ja siemenet. Puutarhahaltijoiden puutarhuri Sirkku Syrjälän mukaan maaliskuu on hyvä aika aloittaa taimien esikasvatus.

– Maaliskuussa voi kylvää tomaatit sekä muut kasvishuoneessa kasvavat kasvit. Avomaan vihannesten kanssa kannattaa sen sijaan vielä odotella huhtikuuta, jopa toukokuuta.

Esikasvatus aikaistaa kasvukautta ja kasvien tuottamaa satoa. Siemenet kylvetään pieniin taimiruukkuihin, joita saa edullisesti monista paikoista. Syrjälän mukaan varsin näppärä on muovinen pienoiskasvihuone, joita on monenlaisia.

– Myynnissä on myös käteviä sammalnappeja. Ei tarvitse kuin kastella, kylvää siemenet ja laittaa muovikansi paikoilleen ja sitten odotellaan.

Jos käyttää istutusmultaa, on sen oltava taimien esikasvatukseen tarkoitettua.

– Tavallisessa puutarhamullassa on mukana liikaa lannoitetta. Herkät taimet eivät sitä kestä, Syrjälä sanoo.

Ei tarvitse kuin kastella, kylvää siemenet ja laittaa muovikansi paikoilleen ja sitten odotellaan.

Multa kastellaan hyvin ennen kylvöä. Siemenpussista löytyy oikea kylvösyvyys. Kylvös peitetään joko lasilevyllä tai läpinäkyvällä muovilla kosteuden tasaamiseksi.

Kylvös on hyvä sijoittaa lämpimään, ja se pidetään tasaisen kosteana. Kun kylvös alkaa itää, nostetaan se valoon, esimerkiksi ikkunalaudalle.

Taimet koulitaan eli istutetaan suurempiin ruukkuihin, kun taimiin on tullut sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset kasvulehdet.

– Ilmojen lämmetessä taimia aletaan viedä ulos kelien niin salliessa. Yöksi ne nostetaan takaisin sisälle. Näin ne pikkuhiljaa karaistuvat, ennen kuin ne istutetaan maahan.

Jos esikasvattaminen ei jostain syystä onnistu, ei asian pidä Syrjälän mukaan antaa lannistaa.

– Taimia saa aina myös valmiina puutarhamyymälöistä; saa tomaatit ja yrtit kesäksi kasvamaan.

Myös monia kesäkukkia kannattaa esikasvattaa. Näin kukat saa kukkimaan aiemmin kuin suoraan maahan kylvetyt kukat.

Helppoja esikasvatettavia ovat muun muassa krassi, hajuherne ja samettikukka, mutta mikä tahansa kukka hyötyy esikasvatuksesta.