Opiskelu: Koronan takia opintoja on keskeytetty hyvin vähän.
Koronapandemia mullisti lentoemäntä Jenni Matikan elämän uusiksi vuosi sitten, kun lennot vähenivät ja henkilöstöä jouduttiin lomauttamaan.
Lomautettu lentoemäntä sai töitä kotikaupungistaan koronatestauspisteen avustajana, kunnes hänet valittiin aulapalveluvastaavaksi Keudaan.
– Aloitin työni helmikuun alussa, iloitsee Matikka Järvenpään Keudan Peltolassa, jossa on etäopintojen vuoksi tavallista vähemmän henkilökuntaa ja opiskelijoita.
Keuda on Matikalle tuttu paikka myös opintojen kautta. Hän opiskeli viime syksynä matkailupalveluiden tuottajaksi, koska toivoi pääsevänsä epäsäännöllisten vuorotöiden jälkeen kiinni päivätyörytmiin.
– Olen onnekas, että olen päässyt uuteen uraan kiinni, sanoo tulevaisuuteen luottavaisesti suhtautuva Matikka. Hän ei tällä hetkellä haikaile takaisin taivaalle, vaikka pandemian mahdollinen loppu häämöttääkin jo näköpiirissä.
Keudassa opintojen keskeytyksiä on ollut koronan vuoksi vähän, vaikka opiskelijat – aikuisopiskelijat ja juuri opintonsa aloittaneet 16-vuotiaat – ovat kokeneet pian vuoden jatkuneen etäopiskelun haasteelliseksi.
Tammikuussa Keudassa aloitti yli 700 opiskelijaa hybridimallin mukaiset opinnot.
– Meillä keskeyttäneeksi määritellään henkilö, joka keskeyttää opintonsa ilman jatkosuunnitelmaa, kertoo Keudan viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna Nyrönen.
Vain hyvin harva opiskelijoista keskeytti opintonsa kokonaan. Osa on voinut opiskella hybridimallin mukaan, jossa viikossa on päivä tai pari lähiopetusta.
Jatkosuunnitelmaksi Keudassa määritellään siirtyminen opiskelemaan toista tutkintoa tai muita ei-tutkintoon johtavia opintoja tai työllistymällä.
– Keskeyttämisen mittaamisesta puuttuu valtakunnallinen määrittely, sillä eri oppilaitokset mittaavat keskeyttämisiä omien kriteeriensä mukaisesti, jotka eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, Nyrönen selventää.
Viime vuonna ilman jatkosuunnitelmaa olevia keskeyttämisiä oli vain 3,6 prosenttia. Opiskelijoita Keudassa oli viime vuoden aikana yli kymmenen tuhatta, ja he suorittivat eri pituisia ja laajuisia opintoja.
Nyrösen mukaan koronan vaikutus näkyi kasvaneena kiinnostuksena ja osaamisen kehittämisenä eri aloille. Opintoihin hakeuduttiin ja jatkuvan haun kautta niitä myös aloitettiin kuukausittain aiempaa enemmän.
– Tammikuussa Keudassa aloitti yli 700 opiskelijaa hybridimallin mukaisesti etä- ja lähiopetusta hyödyntäen, Nyrönen kertoo.
Selkeästi suosituin oli sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, jossa aloitti alkuvuodesta yli sata uutta opiskelijaa. Hyvänä kakkosena olivat kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto.
Kaikkiaan uusia opiskelijoita on tullut yli viiteenkymmeneen eri tutkintoon.
Harjoittelupaikkojen saanti on pandemian pitkittyessä vaikeutunut. Palvelu- ja ravintola-aloilla paikkoja ei ole tarjolla aiempaa vastaavasti, kun taas media-alalta on löytynyt harjoittelupaikkoja esimerkiksi videotuotannon osaajille aiempaa enemmän.
– Ammatilliseen koulutukseen kuuluu oleellisesti työharjoittelu. Sen puuttuminen laskee opiskelumotivaatiota. Kannustaisinkin yrityksiä mahdollistamaan harjoittelupaikkoja.