Hevonen hyötyy hieronnasta – hevoshieroja kiertää ympäri Etelä-Suomea

Eläimet: Hevoshieroja kiertää ympäri Etelä-Suomea.

Hevoshieroja Nadja Heleniukselle kertyy vuodessa paljon ajokilometrejä. Hän käy hieromassa kilparavureita ja -ratsuja sekä harrastehevosia muun muassa Nurmijärvellä, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Vihdissä.

– Olen tehnyt pidempiäkin reissuja, esimerkiksi pohjoiseen, jossa hevoshierojia on vähemmän.

Hevoshierojan ammattitutkinnon Helenius suoritti Ypäjän Hevosopistossa ja Kaustisten Raviopistossa.

– Minulla on ollut hevosia ja poneja 20 vuotta. Hevosen pyyteettömyys palvella ihmistä on niin hienoa, että halusin vastavuoroisesti tehdä jotain, mikä auttaa tätä viisasta ja lempeää ystävää.

Hieronta tekee hyvää hevoselle siinä missä ihmisellekin. Varsinkin ravipuolella hevosten säännöllinen hierominen alkaa olla Heleniuksen mukaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Hevoselle voi tulla kipua, lihasjumeja ja muita ongelmia monista syistä. Hevosten luontainen liikkuminen rajoittuu nykyisin tarhaan. Muutoin ihmiset määräävät, missä, milloin ja miten hevoset liikkuvat.

Ongelmana voi olla esimerkiksi liian vähäinen liikkuminen.

– Ongelmana voi olla esimerkiksi liian vähäinen liikkuminen, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja nivelet eivät toimi niin kuin niiden pitäisi. Alkaa tulla erilaisia kipuja. Treeni saattaa olla myös yksipuolista, mikä jumittaa lihakset.

Hevoselle saattaa tulla myös traumoja. Se voi liukastua tarhassa, tai hevosella saattaa olla rakenteellinen ongelma. Myös ratsastajan virheasennot vaikuttavat.

– Lihasjumit ja kivut voivat näkyä liikeratojen pienenemisenä. Hevonen ei halua nostaa laukkaa tai se kompuroi. Kivulias hevonen voi olla myös ärtyisä ja vastustella varusteiden laittamista.

Kilparatsut ja ravihevoset hyötyvät myös säännöllisestä lihashuollosta. Kun hevosen kanssa harrastetaan tavoitteellisesti, auttaa lihashuolto poistamaan kuona-aineita. Palautuminen nopeutuu. Aivan kuten ihminen, hevonen suorittaa paremmin, kun lihakset ovat kunnossa.

Ylläpitäviä ja ennaltaehkäiseviä lihashuoltokäyntejä tehdään yleensä kerran kuussa. Vaivat ja ongelmat vaativat useamman hoitokerran viikon välein.

– Jos hevonen on oikein kivulias, suosittelen laser- tai faskiahoitoa ennen hieronnan aloittamista, Helenius sanoo.

Laserhoidossa hevosta hoidetaan lääketieteellisellä 3B-luokan laserhoitolaitteella. Se auttaa tulehduksiin, turvotuksiin ja jännerevähdyksiin. Laserhoito nopeuttaa paranemisprosessia. Se on myös tehokas kivunlievittäjä, esimerkiksi nivelrikoissa.

Faskiahoidossa hoidetaan lihaskalvoja äärimmäisen kevein ottein.

– Kosketus näkyy impulssina, joka kulkee lihasta pitkin hevosen aivoihin saakka. Se sopii erityisesti sairauden myötä lihoneille hevosille, sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa. Toisaalta suosittelen faskiahoitoa myös hyvin treenatuille kilpahevosille, jotka saattavat olla kuivia ja pintakireitä. Faskiahoito tuottaa todella tehokkaita tuloksia.

Kun paikat alkavat parantua ja jumit aueta, nauttii hevonen hieronnasta.

– Se saattaa nojata hierojaa vastaan ja laskea päätä alas. Silmät muuttuvat uneliaiksi. Hevonen rentoutuu.

Liike paranee

Hevoshierontakäynnillä hevonen hierotaan kokonaisuudessaan.

Jos käyntejä on useita, saatetaan joillain kerroilla keskittyä ongelmakohtiin.

Useimmiten ongelmia ja kireyksiä on hevosen selässä ja lannerangan alueella.

Etupainotteisilla, raskaammilla kylmäverisillä voi olla ongelmia myös etuosassa lavan seudulla.

Ylläpitäviä ja ennaltaehkäiseviä lihahuoltokäyntejä tehdään yleensä kerran kuussa. Vaivat vaativat useamman hoitokerran noin viikon välein.

Kun hevosen liike paranee, voi se paremmin.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut