Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastoteot koetaan osittain hintaviksi – moni kuntalainen asentaisi aurinkopaneelit, jos se olisi taloudellisesti mahdollista

Ilmasto: Kasvihuonepäästöistä noin kaksi kolmasosaa muodostuu kotitalouksien kulutuksesta.

Yksittäisten ihmisten toimilla on mahdollista vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään. Nurmijärven kunta kartoitti maaliskuussa tehdyssä kyselyssä asukkailta muun muassa sitä, millaisia ilmastotekoja kuntalaiset tekevät omassa arjessaan ja mitä he haluaisivat tehdä, jos se olisi mahdollista. Kyselyyn vastasi 156 henkilöä, joista aktiivisimpia olivat omakotiasujat ja 36–45-vuotiaat.

Kyselyssä ilmastoteot oli jaettu viiteen eri teemaan, sähkön- ja vedenkulutukseen, asumiseen, liikkumiseen ja matkustamiseen, kierrätykseen sekä kestävään kulutukseen.

Eniten ilmastotekoja vastaajat olivat tehneet sähkön- ja vedenkulutukseen liittyen. Vastaajista yli 80 prosenttia kertoi sammuttavansa tarpeettomat valot ja sulkevansa sähkölaitteet, kun ne eivät ole käytössä. Seuraavaksi eniten säästettiin sähköä ja vettä pesemällä täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkejä.

Toiseksi eniten tehtiin kierrätykseen liittyviä ilmastotekoja. Vastaajista 90 prosenttia lajittelee ja kierrättää paperin ja kartongin, ja 85 prosenttia kertoi kierrättävänsä lasin ja pienmetallin. Tarpeettomien vaatteiden kierrätystä, ruokahävikin vähentämistä ja muovipakkausten kierrätystä kertoi tekevänsä yli 70 prosenttia vastaajista.

Asumiseen liittyviä ilmastotekoja tehtiin eniten säätämällä kodin huoneiden lämpötilaa energiataloudelliseksi. Näin teki vastaajista 61,4 prosenttia. Liikkumisen ja matkailuun liittyvistä ilmastoteoista eniten vähennettiin autoilua. Kolmasosa vastaajista kertoi vähentäneensä lentomatkailua ja suosivansa lähimatkailukohteita.

Suurimpana syynä siihen, että ilmastoteot jäävät tekemättä ovat taloudelliset syyt. Moni vastaajista haluaisi vaihtaa nykyisen lämmitysjärjestelmän maalämpöön, asentaa aurinkopaneelit tai hankkia ilmalämpöpumpun, jos se olisi taloudellisesti mahdollista.

Kierrätystä tehtäisiin enemmän, jos kierrätyspisteitä olisi enemmän ja helpommin saavutettavissa. Kierrätystä lisäisi myös se, että kierrätyspisteissä ja taloyhtiöissä olisi nykyistä useammille jätelajeille omat astiat. Vastaajat käyttäisivät enemmän julkista liikennettä, jos se olisi toimivampi. Nykyiset reitit ja vuorot eivät ole riittäviä. Yksityisautoilua voitaisiin vähentää, jos Nurmijärvellä olisi oma kimppakyytisovellus.