Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite: Syrjäytymiseen ja kiusaamiseen tulee puuttua

Nurmijärven kokoomuksen valtuustoryhmä esittää aloitteessaan alaikäisten syrjäytymiseen ja kiusaamiseen puuttumista. Aloitteessa kirjoitetaan kiusaamisen olevan ilmiö, jota on yritetty kitkeä erilaisin keinoin vuosikymmenten ajan. Yhteiskunnan kehittyessä kiusaamisen muodot muuttuvat ja sosiaalinen media muodostaa nykyisin merkittävän alustan kiusaamiselle. Aloitteen mukaan Nurmijärven kunnan pitää olla turvallinen ja kannustava asuinpaikka kaikille asukkaille.

– Kiusaaminen ja väkivalta ovat ongelmia, jotka ovat yleisiä yhteiskunnassamme ja kouluissa. Kuten moni muukin ilmiö, myös kiusaaminen ja väkivalta muuttavat jatkuvasti muotoaan. Meidän on päättäväisesti kamppailtava kiusaamista ja väkivaltaa vastaan, sillä pahimmillaan ne voivat jättää koko elämän mittaisia syviä vaurioita niin uhreille kuin tekijöillekin ja heidän perheilleen, aloitteessa kirjoitetaan.

Kiusaamiseen puuttumisessa on siirryttävä sanoista tekoihin. Valtakunnassa on erilaisia kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyn toimintamalleja, joita on räätälöity ympäristöön sopiviksi. Aloitteessa vaaditaan Nurmijärvelle omaa kiusaamisen vastaista mallia. Kiusaaminen ei ole vain koulujen ongelma, sitä tapahtuu myös vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Osa kiusaamiseksi mielletystä toiminnasta täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Kiusaaminen aiheuttaa myös syrjäytymistä, joka on tutkimuksissa osoitettu keskeiseksi haasteeksi yhteiskunnassa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että kuntaan perustetaan tätä tarkoitusta varten työryhmä suunnittelemaan ja toteuttamaan sellaista toimintamallia, jolla saadaan vaikuttavuutta yhä kasvavaan ongelmaan. Ryhmän tulisi olla pysyvä ja sen toiminnalla pitää olla selkeät tavoitteet ja mittarit. Ryhmän tehtäviin voidaan sisällyttää myös syrjäytymisen ehkäisyyn liittyviä asioita. Ryhmän tulisi muodostua kunnan viranhaltijoista ja siinä tulisi olla myös luottamushenkilöiden edustus. Työryhmässä laaditaan yhteistyössä Keusoten, poliisin ja muiden viranomaisten kanssa ohjeistus kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja luodaan selkeät, suoraviivaiset yhteiset toimintamallit.