Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimahallin tj. Juha Ahonen: "Näkemykseni mukaan kärsimme siitä, että olemme pääkaupunkiseudun kainalossa"

Rajamäen uimahalli on ollut yhtäjaksoisesti suljettuna viime marraskuusta lähtien. Hallia on voitu käyttää helmikuun alusta vain alakoulujen koululiikuntaan sekä 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Etelä-Suomen avin päätös koskee koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta ja jatkuu ainakin 11. huhtikuuta asti. Keusote taas suosittaa kuntia ja toiminnanharjoittajia jatkamaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten sisätilojen käytön keskeyttämistä tilipäisesti 30. huhtikuuta asti.

– Näkemykseni mukaan kärsimme siitä, että olemme pääkaupunkiseudun kainalossa, sanoo uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen.

Hänen mukaansa uimahallilla pelättiin kesäkuussa 2020 asiakasryntäystä, kun halli keväisen sulun jälkeen avattiin.

– Tunkua ei ollut, ihmisillä oli älli päässä ja kaikki sujui hyvin. Ruuhkaa ei ollut myöskään kesällä eikä syksyllä, kävijämääriä pystyttiin rajoittamaan ja riskiryhmäläisille varattiin omat vuorot, Ahonen kertoo.

Tänä keväänä esimerkiksi Neidonkeitaassa Lohjalla on mahdollista varata uintia varten perhevuoro, ja Padasjoella Jokihelmessä on tarjolla kunnan vakinaisille asukkaille tilausuinteja. Onko Rajamäen uimahallissa pohdittu näitä vaihtoehtoja?

– Onhan tässä pohdittu ja selvitetty kaikenlaista, ja asiakkaatkin ovat tiedustelleet asiaa. Pääkaupunkiseudun alueella sijaitseville halleille se ei vain koronarajoitusten vuoksi ole mahdollista, Ahonen sanoo.

Alkuvuodesta hän oli suunnitellut Rajamäen uimahallin ovien avaamista helmikuun alussa. Kunnan kanssa käytyjen keskustelujen tulos oli kuitenkin yksiselitteinen: STM:n ohjeistus on, että kunnan liikelaitosten ja tytäryhtiöiden tilat pysyvät toistaiseksi suljettuina.

Mikäli perhevuorojen järjestäminen olisi koronarajoitusten puitteissa mahdollista, on myös huomioitava, että suurin osa Rajamäen uimahallin henkilökunnasta on ollut tammikuun alusta lomautettuna. Lohjalla taas henkilökunta on töissä.

– Eikä kuluja kateta perhevuorojen vuokraamisella, koulu-uinneilla ja urheiluseurojen käytöllä, Ahonen sanoo.

Hänen mielestään ei myöskään ole oikein, että perhevuoroista perittäisiin tavallista uimahallimaksua korkeampi hinta.

–Tällaisen vuokrauskuvion pitäisi olla normaalilla uimahallimaksulla. Muuten voi käydä niin, että ihmisillä jotka haluaisivat uimaan ei ole varaa siihen, Ahonen perustelee kantaansa.

Ahonen on huolissaan ikäihmisistä ja henkilöistä, joilla on jokin perussairaus.

– On paljon ikäihmisiä ja perussairauden omaavia, joille vesiliikunta voi olla ainoa liikuntavaihtoehto, hän sanoo.

– Pelkään, että uimahallilla ei nähdä enää kaikkia niitä ikäihmisiä, jotka tässä ovat viikoittain käyneet, hän jatkaa.

Palvelutalo Kissankello Klaukkalassa on vuokrannut allasosastoaan perheiden käyttöön. Palvelutalon allasosastoineen omistaa yleishyödyllinen yhdistys Nurmijärven Onnenkimpale ry.

– Avasimme perheuintitoiminnan hiihtolomaksi, että perheillä olisi tekemistä, kertoo allasosaston vastaava fysioterapeutti Susanna Peltola.

Vuokraamista päätettiin tämän jälkeen jatkaa, ja kaikki vuorot ovat olleet siitä lähtien varattuja.

– Perheet ovat olleet tosi kiitollisia. Aika monella perheellä lasten uimaan oppiminen on ollut huolenaihe. Nyt he ovat päässeet opettelemaan oman perheen voimin, Peltola sanoo.

Perhevuorot on järjestetty siten, että naisten ja miesten pukuhuone on vuorotellen käytössä. Näin pukuhuoneet ehditään käytön välissä siivota. Perheet eivät kohtaa toisiaan.

Perhevuoroja on ollut viikossa noin 20.

– Toivoisimme, että iltavuoroja voisi tarjota enemmän, mutta kellossa ei ole enempää tunteja ja kun altaita on vain yksi, uimaan pääsee yksi perhe kerrallaan, Peltola sanoo.

Aluehallintoviraston uudet päätökset muun muassa liikuntatilojen sulkemisesta uhkaavat nyt pysäyttää allasosaston vuokraamisen ainakin 14. huhtikuuta asti.

Koska kyse on tilan perhekohtaisesta vuokraamisesta, Palvelutalo Kissankello on Susanna Peltolan mukaan lähettänyt aville asiaa koskevan tarkennuspyynnön. Siihen ei toistaiseksi ole tullut vastausta.