Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta haluaa tukea koululaisten harrastusmahdollisuuksia –  "On iso asia saada toiminnan kehittämiseen rahaa, joka mahdollistaa kokeilun"

Nurmijärvi on osallistunut vuoden 2021 alusta harrastusiltapäiväkokeiluun, jossa kehitetään harrastamisen Suomen mallia. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Nurmijärvellä harrastusiltapäivää on toteutettu jo parin vuoden ajan ja siksi kunnalla oli valmiudet lähteä hakemaan valtion pilottivaiheen avustusta kevätlukukaudelle 2021. Kunta sai valtiolta avustusta toteuttamiseen, koordinointiin ja kalustoinvestointeihin kaikkiaan 98000 euroa.

– On iso asia saada toiminnan kehittämiseen rahaa, joka mahdollistaa tämän kokeilun. Avustuksen myötä pystymme tarjoamaan lapsille ja nuorille enemmän vaihtoehtoja, Nurmijärven kunnan liikuntasuunnittelija Mika Vänni sanoo.

Harrastusiltapäiväkokeilu toteutetaan heti koulupäivän jälkeen.

– Olemme sopineet rehtoreiden kanssa alueelliset kerhopäivät. Klaukkalassa kerhopäivä on tiistaisin, Rajamäellä ja Kirkonkylällä keskiviikkoisin. Kerhopäivänä kaikki oppilaat pääsevät viimeistään kello 14, Vänni sanoo.

Kevään kerhojakso on pituudeltaan kaksi kertaa seitsemän viikkoa, jotta eri kerhot saadaan paremmin kierrätettyä eri kouluilla. Kerhot sisältävät muun muassa liikuntaa, kuvataidetta, musiikkiteatteria, tanssia, kokkikoulun sekä uintimixin.

– Pyrimme tarjoamaan lapsille ja nuorille liikkumista ja taideaineiden kerhoja. Yläkoululaisille on luvassa muun muassa koodausta, e-sportia ja kuntonyrkkeilyä, Vänni sanoo.

Pyrimme tarjoamaan koululaisille liikkumista ja taideaineiden kerhoja.

Yläkoululaisten kurssi toteutui ensimmäisellä jaksolla, mutta etäopetuksen takia aloitus on nyt viivästynyt.

Harrastusiltapäiväkokeilu pyritään saamaan kuluvan vuoden aikana jokaiseen kunnan kouluun edes yhden kerhon voimin. Nurmijärvellä on paljon kouluja maantieteellisesti hajallaan, jolloin siirtyminen lähikoululla olevaan kerhoon esimerkiksi pyörällä tai kävellen ei ole mahdollista. Vännin mukaan pienempien koulujen kohdalla on haasteellisempaa löytää kerho, johon ilmoittautuisi riittävästi osallistujia toiminnan aloittamiseksi.

– Näihinkin kouluihin tarjotaan lukuvuoden aikana erilaisia kerhoja, hän sanoo.

Kuljetusoppilaille on järjestetty koulukuljetus kerhosta kotiin, mutta haasteeksi muodostuu koulusta kerhoon siirtyminen, jos kerho ei ole omalla koululla.

–Tätä haastetta koetetaan ratkaista ensi syksyksi, Vänni sanoo.

Kerhoon pääsemisen ainoa kriteeri on siihen vaadittava luokka-aste, jotta voidaan huomioida paremmin taitotasot ja turvallisuus.

Kerhoihin on ilmoittautunut 671 koululaista. Osassa kerhoista ryhmäkokoja on puolitettu koronaohjeistuksen vuoksi. Keväällä parhaiten osallistujia vetävät kuvataide ja kokkaus. Myös liikuntakerhot ovat suosittuja.

– Kevään positiivisin yllätys oli retkeilykerho, jota kokeilimme. Se täyttyi heti, myös partiokerho tuli viikossa täyteen.

Valtakunnallisen harrastuskyselyn perusteella lasten toiveet ovat Nurmijärvellä saman suuntaiset kuin muualla Suomessa. Harrastusiltapäiväkokeilussa on mukana 12 alakoulua ja kolme yläkoulua.

– Alakoulujen top kolme listalla on parkour ja kiipeily, kuvataide ja kädentaidot sekä kokkikerho. Yläkoululaiset toivovat valokuvausta, kuntosalia, ruoanlaittoa sekä kuvataidetta ja piirtämistä, Vänni paljastaa.

Osa toiveista on haastavia, sillä kunnalla ei ole esimerkiksi parkour -puistoa eikä kiipeilyhallia, mutta tarpeisiin yritetään vastata.