Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri matka-arkku, puiset nuket, vanhoja lehtiä – Namibian kulttuurihistoriaa Nurmijärveltä kansallismuseoon

Esineet: Nurmijärven seurakunta luovutti Suomen kansallismuseolle muun muassa matka-arkun ja puusta veistettyjä nukkeja.

Nurmijärven seurakunta on lahjoittanut Namibian esineistöä Suomen kansallismuseolle.

Seurakunnan lähetyssihteeri Jenni Mboupin mukaan tavarat ovat peräisin seurakunnan lähetyksen toimistosta, jossa onkin esineistöä ympäri maailmaa.

– Maailmalla työssä olevat lähetystyöntekijät tuovat seurakuntiin vierailuillaan tuliaisia ja jättävät perintöäkin seurakunnalle omasta jäämistöstään, hän taustoittaa.

Kansallismuseolle luovutettaviksi esineiksi valikoituivat suuri matka-arkku, puusta veistetyt nuket, Suomen Lähetyssanomia -nimiset lehdet sekä muutamia yksittäisiä pienempiä esineitä.

– Nämä esineet olivat niin vanhoja, ettei niitä kannattanut enää käyttää havaintomateriaalina tai olisi edes uskaltanut liikutella, koska ne olisivat voineet hajota. Lisäksi näistä esineistä oli havaittavissa se, että ne voisivat olla kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja niitä tulisi näin säilyttää jossain muualla kuin seurakunnan varaston perimmäisessä ja pölyisimmässä nurkassa, Mboup kertoo.

Suuri matka-arkku on kuulunut aikoinaan Suomen Lähetysseuran työssä olleelle Maija Syrjälle hänen henkilökohtaisten tavaroiden kuljetukseen.

Maailmalla työssä olevat lähetystyöntekijät tuovat seurakuntiin vierailuillaan tuliaisia.

– Kun lähdin ensimmäiselle työkaudelle vuonna 1964, tarvittiin mukaan monenlaisia tavaroita. Piti muodostaa oma huusholli. Silloin oli mukana matka-arkku tai jotkut käyttivät myös tynnyreitä tavaroiden kuljettamiseen.

– Matka-arkku on kulkenut mukana pari ensimmäistä työkautta, jonka jälkeen se ei enää ollut matkassa. Viimeiselle työkaudelle Namibiaan lähdin vuonna 1983. Silloin ei enää lähetetty arkkuja, koska kaikki tarvittava tavara oli jo työalueella valmiina, Syrjä muistelee.

Vanhat puunuket ovat puolestaan Namibian Kavangon alueen alkuperäiskansan pyhiä esineitä, joita pidetään pahan hengen ilmentyminä.

Suomen Lähetysseura -lehdet toimitettiin puolestaan aikoinaan Nurmijärven seurakunnan entiselle lähetyssihteerille Eeva Haloselle.

– Joku oli tuonut lehdet seurakuntakeskuksen virastolle, josta ne sitten toimitettiin minulle. Nurmijärvellä sijaitsevaa vanhaa taloa oli tyhjennetty ja lehdet oli löydetty vintiltä, Halonen taustoittaa.

– Lehdet ovat 1900-luvun alkupuolelta. Itse yritin lukea lehtiä, mutta se oli vaikeaa, koska en kunnolla ymmärtänyt niissä olevaa vanhaa suomen kieltä.

Kansallismuseossa esineet vastaanotti intendentti Heli Lahdentausta, jonka mukaan kansallismuseon etnografisissa kokoelmissa olevan paljon Namibian (aiemmin Ambomaan) esineistöä. Seurakunnan lahjoitus täydentää näin ollen aikaisempia kokoelmia.

Aivan ensimmäisenä Nurmijärveltä tulleet esineet päätyvät Vantaalla sijaitsevaan kokoelma- ja konservointikeskukseen pakastukseen. Pakastuksen jälkeen esineet luetteloidaan eli fyysisesti kuvaillaan, mitataan ja lisätään kokoelmahallintajärjestelmään.

Kun valmistelut on tehty, esineet saavat oman viivakoodin, laatikon ja hyllypaikan varastosta. Kansallismuseolle tuleva lisärakennus valmistuu mahdollisesti vuonna 2025, johon saadaan lisää näyttelytilaa.

– Uusiin tiloihin etnografisiakin esineitä, johon kategoriaan seurakuntanne lahjoitukset kuuluvat, saadaan toivottavasti esille. Siihen saakka esineet ovat hyvässä tallessa ja asianmukaisessa varastosäilytyksessä. Lehdet tullaan mahdollisesti sijoittamaan museon opetuskokoelmiin tai käsikirjastoon, hän kertoo.