Tarpeettomia maa-alueita kaavoitetaan nyt asumiseen – kaksi kohdetta Kirkonkylässä

Asuminen: Nurmijärvellä ryhdytään NUUKA-suunnitelman mukaisesti kaavoittamaan kunnan kannalta tarpeettomia maa-alueita asumiskäyttöön.

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärvellä ryhdytään Nuuka-toimenpidesuunnitelman mukaisesti kaavoittamaan kunnan kannalta tarpeettomia maa-alueita asumiskäyttöön ja myytäviksi kohteiksi.

Ensimmäisenä asemakaavan muutos on käynnistetty Kirkonkylän Rantapuiston alueella, Lukkarin koulun lähistöllä Antturintien ja Sompiontien risteyksen tuntumassa.

Kyseessä on kunnan omistama alue, joka on tällä hetkellä rakentamatonta urheilu- ja virkistystoimintaan osoitettua viheraluetta, lähinnä heinikkoa.

Alueen asemakaavan muutosluonnokseksi on esitetty kahta vaihtoehtoa. Molemmissa vaihtoehdoissa alue on osoitettu keskustaluonteisille ”minitaloille”, joiden korkeutta ja leveyttä on ohjattu kaavamääräyksin. Rakennusten runkosyvyys olisi rakennusalan mukaisesti 5–6 metriä, mikä mahdollistaa erilaiset toteutusvaihtoehdot tonttikoosta riippuen pienestä tupakeittiöasunnosta aina suurempiin perheasuntoihin. Alueen tonttien koot vaihtelevat välillä 400–500 m2.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa alue on osoitettu pientaloasumiseen (AO-12). Tämä merkintä tarkoittaa, että alueelle voi rakentaa 12 kappaletta pienimittakaavaisia omakotitaloja. Toisessa vaihtoehdossa alue on osoitettu pientaloasumiseen (AO-12) sekä yhtiömuotoiseksi erillispientalojen korttelialueeksi (AP-12).

Molemmissa vaihtoehdoissa alueen eteläosaan on osoitettu tätä korttelia, mutta myös koko taajamaa palveleva puisto leikkialueineen. Tämä liittyy kuivatun järven alueen ulkoilureitistöihin.

Asemakaavan muutos on käynnistetty myös Kirkonkylän keskustassa Heikkarin alueella, Perttulantien tuntumassa.

Tämä muutos koskee pääosin kunnan omistamaa rakentamatonta ja toteuttamatonta puistoaluetta, jolla on tällä hetkellä pensaikkoa ja heinikkoa. Alueen eteläosa, jossa on varaus kevyen liikenteen väylälle, on yksityisen taloyhtiön omistuksessa.

Alueelle on laadittu kolme vaihtoehtoista ratkaisumallia, joista ensimmäinen soveltuu lähinnä yhtiömuotoisille erillispientalorakentamiseen. Toinen ja kolmas vaihtoehto soveltuvat lähinnä rivi-, luhti- ja kerrostalorakentamiseen.

Alueen suunnittelua on tarkoitus edistää yhteistyökumppanin kanssa kuntalaispalautteen, päätöksenteon ja kysynnän pohjalta. Lisäksi myöhemmin ratkaistaan muun muassa korttelin keskellä olevan puistoalueen käyttö, kevyen liikenteen yhteyden tarpeellisuus, Perttulantien risteyksen edellyttämät tilantarpeet ja pysäköintialueen toteutusvaihtoehdot.

Lisäksi asemakaavan muutoksen yhteydessä selvitetään olemassa olevien kerrostalotonttien autopaikkatilannetta ja Parkkimäen urheilualueen autopaikkatarvetta erityisesti tapahtumien aikana.

Molemmilla hankkeilla on tarkoituksena parantaa Kirkonkylän tonttitarjontaa.

Alustava aikataulu

Maanantaina kokoontunut Nurmijärven kunnanhallitus hyväksyi osaltaan vaihtoehtoiset asemakaavan muutosluonnokset sekä päätti asettaa ne nähtäville 30 päivän ajaksi.

Alustavan aikataulun mukaan asemakaavaluonnos laaditaan keväällä 2021 ja asemakaavan muutosehdotus loppuvuodesta 2021.

Asemakaavamuutokset hyväksyy lopulta valtuusto, aikaisintaan alkuvuodesta 2022.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut