Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki: Kananmunabrunssi on pääsiäisen hitti

Kiinalaisista teemunista saa näyttävän tarjoilun pääsiäisen ruokapöytään tai kananmunabrunssille. Pia Inberg

Heli Koivuniemi

Toimittaja ja keittokirjailija Sanna Mansikkamäki sanoo, että pääsiäisenä on monta päivää aikaa herkutella. Kananmuna on pääsiäisen symboli. Mansikkamäki kannustaa ideoimaan ja tarjoamaan kotona kananmunabrunssin.

Hänen kirjoittamassaan Muna-kirjassa on useita reseptejä, joista löytyy ideoita pääsiäispöytään.

– Hauskin resepti ja pääsiäisen hitti on kiinalaiset teemunat, jotka toimivat koristeena, mutta ovat myös syötäviä.

Kananmuna keitetään teevedessä lähes kovaksi. Vesi jäähdytetään. Munan pinta rikotaan kevyesti lusikalla nakuttaen, mutta kuorta ei irroteta. Munat laitetaan takaisin teeveteen, ja annetaan olla yön yli jääkaapissa. Tee imeytyy rikkoutuneisiin munankuoriin, ja munasta tulee marmorikuvioinen.

Toinen pääsiäisbrunssilla toimiva resepti on Mansikkamäen mukaan paholaisen munat.

Se on klassikko-ohje ja helppo: keitetyt kananmunat täytetään tulisella kastikkeella.

Kiinalaiset teemunat kruunaavat tarjoilupöydän.

Mansikkamäki suosittelee ostamaan luomumunia.

– Muna on eläinperäisistä proteiineista ekologisin vaihtoehto. Se on hyvä proteiinin lähde.

Paholaisen munien juju on tulinen kastike. Pia Inberg

Uusimpien tutkimusten mukaan kananmunaa ei tarvitse vältellä myöskään terveyssyistä.

– Kunhan muna on luomua. Ideana on, että kanat voivat hyvin, ja ne on ruokittu muilla kuin synteettisellä ruualla.

Kiinalaiset teemunat

6 kananmunaa

mustaa teetä tai esimerkiksi savuteetä

Lapsang Souchong keittämiseen Mustasta teestä tulee paras lopputulos. Savutee tuo muniin upean aromin.Keitä teevesi valmiiksi. Keitä munia 4 minuuttia teessä. Nosta munat keittoteestä ja riko munien kuori särölle pyörittämällä munaa työtasoa vasten. Älä kuitenkaan poista kuorta. Laita munat takaisin teeveteen ja

keitä vielä 4 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jätä munat jäähtymään veteen. Anna munien värjäytyä liemessään noin 6 tunnin ajan jääkaapissa. Ne säilyvät viileässä noin 3 vuorokautta. Tarjoile munat aasialaisten nuudelikeittojen kanssa, sellaisenaan salaatissa tai pilkottuna aasialaisissa nuudeliruoissa tai pääsiäisbrunssilla.

Paholaisen munat

3 kananmunaa

½ dl majoneesia (kirjassa sivu 140)

2 rkl smetanaa

3 tl Sriracha-chilikastiketta tai

muuta tulista chilikastiketta

4 tippaa Tabascoa

2 tl punaviinietikkaa

1 tl tulista sinappia

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Koristeluun

4 viipaletta pekonia

2 rkl vaahterasiirappia

Lisäksi

hienonnettua ruohosipulia

chilirouhetta

Keitä munat koviksi ja jäähdytä ne. Halkaise munat ja erottele keltuainen ja valkuainen. Valkuainen toimii kulhona kastikkeelle.

Laita tehosekoittimeen kovaksi keitetyt keltuaiset, majoneesi, smetana, chilikastike, tabasco, punaviinietikka, sinappi ja hunaja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämä onnistuu myös isossa huhmaressa sekoittaen. Lusikoi täyte pursotinpussiin. Pursota täyte valkuaisen kuoppaan.

Paista pekoni rapeaksi ja valele pekoniviipaleet vaahterasiirapilla. Anna jäähtyä ja hienonna rouheeksi. Koristele munat pekonirouheella ja yrteillä. Voit lisätäkoristeeksi myös chilirouhetta.

Reseptit: Muna-kirja, Parhaat reseptit: Sanna Mansikkamäki, Readme 2017.

Kuka?

Sanna Mansikkamäki

toimittaja ja keittokirjailija

Kirjoittanut myös kirjan Peruna parhaat reseptit (Readme), joka palkittiin Vuoden 2019 kotimaiseksi keittokirjaksi.

Tuorein kirja Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja (Otava 2021) ilmestyi maaliskuussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut