Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörävarkaudet nousivat koronavuonna ennätykseen – vakuutusyhtiöille maksettavaa 11 miljoonaa euroa

Polkupyörien varkaudet ylsivät viime vuonna uuteen ennätykseen. Poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää.

Vakuutusyhtiöille puolestaan ilmoitettiin varastetuksi 20 900 polkupyörää.

Luvut ovat vuonna 1992 alkaneen mittaushistorian korkeimmat. Sinä aikana ei ole koskaan aiemmin varastettu vuodessa yhtä paljon polkupyöriä. Esimerkiksi vuonna 2019 vakuutusyhtiöille ilmoitettiin 17 600 pyörävarkautta, tiedottaa Finanssiala ry.

Vakuutusyhtiöt maksoivat varastetuista pyöristä viime vuonna korvauksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Varkaille päätyneistä pyöristä runsaat neljä prosenttia on sähköpyöriä.

Poliisin ja vakuutusyhtiöiden luvut poikkeavat toisistaan, koska kaikista varkauksista ei haeta korvauksia.

Etätöiden lisääntyminen koronapandemian vuoksi ja vähentynyt harrastusaktiivisuus aiheuttivat sen, että pyöriä säilytettiin aiempaa enemmän parkissa, uskoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

– Ihmiset liikkuivat aiempaa vähemmän ulkona, joten pyörävarkailla on ollut kaduilla ja kujilla työrauha, Pänkäläinen toteaa tiedotteessa.

Roistojen työrauhaa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan häiritä jättämällä pyöränsä näkyvälle paikalle, jossa työkalujen kanssa ähräävät hämäräveikot herättävät huomiota.

Paras säilytyspaikka on lukittu varasto. Myös pyörän lukitsemiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Pyörä on kiinnitettävä kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla kiinteään esineeseen. Pyörä lukitaan rungosta, ei vaikkapa eturenkaasta, jonka irrottaminen on turhan helppoa, Pänkäläinen neuvoo.

Lukitsemisen lisäksi pyörässä olevat yksilölliset tunnistetiedot kannattaa ottaa talteen. Pyörä on hyvä myös valokuvata.