Vanha seurakuntatalo aiotaan purkaa toukokuussa – korona vaikeuttaa muistelutilaisuuden järjestämistä

Vanha seurakuntatalo aiotaan purkaa toukokuun aikana. Nyt odotetaan kirkkoneuvoston purku-urakoitsijasta tekemän päätöksen oikaisuvaatimusajan umpeutumista. Riitta Ketola
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vanha seurakuntatalo puretaan toukokuun aikana.

– Myöhemmin kesän edetessä tulee kuivempaa ja purkutyö aiheuttaa enemmän pölyä, kirkkoherra Ari Tuhkanen perustelee purkuajankohtaa.

Vanha seurakuntatalo sijaitsee Kirkonmäellä Nurmijärven kirkonkylällä.

Kirkkoneuvosto valitsi kokouksessaan 30. maaliskuuta rakennuksen purkajaksi JST Kierrätys ja ympäristöpalvelut Oy:n. Tarjouskilpailuun osallistui seitsemän yritystä.

Ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista on odotettava 14 vuorokauden mittainen oikaisuvaatimusaika. Se alkoi 31. maaliskuuta, jolloin kirkkoneuvoston kokouksen allekirjoitettu pöytäkirja asetettiin nähtäville.

Vanhan seurakuntatalon paikalle tulee puistoalue.

– Jonkinlaista muistomerkkiä jollakin aikataululla on myös epävirallisesti suunniteltu. Muistomerkki tulisi tontin siihen kulmaan, jossa vanha seurakuntatalo nyt sijaitsee, Tuhkanen kertoo.

Myös muistelutilaisuuden järjestämistä rakennuksen historian kunnioittamiseksi on pohdittu. Nykyisten koronarajoitusten puitteissa muutama henkilö voisi Tuhkasen mukaan kokoontua vanhan seurakuntatalon piha-alueelle ja tapahtuma voitaisiin striimata.

Toinen vaihtoehto on tilaisuuden järjestäminen myöhemmin kun rakennus on purettu ja maisemointia aloitettu. Päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole tehty.

Rakennuksen purkamisesta on kiistelty vuosia. Kunnan asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi huhtikuussa 2019 seurakunnalle poikkeusluvan suojellun rakennuksen purkamiseen.

Sen jälkeen Matti Aaltio valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi Aaltion valituksen lokakuussa 2019.

Joulukuussa 2019 seurakunta varasi rakennuksen purkamiseen 60 000 euroa vuoden 2020 talousarvioonsa. Purkamislupaa ei päästy hakemaan, koska Aaltio valitti maaliskuussa 2020 hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:n.

Korkein hallinto-oikeus päätti marraskuussa 2020 jättää valituksen tutkimatta, koska se ei ollut saapunut määräajassa. Hakemuksessa ollut esitetty laillista estettä tai muuta erittäin painavaa syytä, jonka perusteella hakijalle tulisi palauttaa menetetty määräaika valituslupahakemuksen tekemistä varten.

Näin Nurmijärven kunnan Nurmijärven seurakunnalle myöntämä suojellun rakennuksen purkamislupa astui voimaan ja seurakunta varasi uuden määrärahan rakennuksen purkamiseen vuodelle 2021.

Vanha seurakuntatalo

Historiaa vuodesta 1923 lähtien

Vanha seurakuntatalo valmistui 1923 arkkitehti Yrjö Sadeniemen suunnitelmin rukoushuoneeksi.

Rakennukseen tehtiin muutos- ja laajennustöitä 1953 rakennusmestari Heikki Siikosen piirustusten mukaan. Rakennus toimi seurakuntatalona 1940-luvulta 1980-luvulle, jolloin uusi seurakuntatalo valmistui.

Seurakunta teki purkupäätöksen 1986 uuden seurakuntakeskuksen valmistumisen jälkeen. 80-luvun puolivälissä rakennukselle tuntui olevan vielä jotakin tarvetta. Talon käyttö loppui 1997.

Lähde: Museovirasto

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut