Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei riista-aitoja Klaukkalan kehätielle? Tekninen lautakunta käsittelee asiaa huomenna

Klaukkalan kehätie ei ole saamassa näillä näkymin riista-aitoja, selviää Nurmijärven teknisen lautakunnan esityslistalta.

Petri Vaulamo (kok.) ja 23 muuta valtuutettua esittivät joulukuussa jättämässään valtuustoaloitteessa, että kunta tutkisi ja suunnittelisi ely-keskuksen kanssa riista-aitojen rakentamista Klaukkalan kehätielle. Aloite sai alkunsa, kun kehätiellä oli lyhyen ajan sisällä useita eläinkolareita.

Tekninen lautakunta käsittelee aloitetta ja siihen annettavaa vastausta torstain 8. huhtikuuta kokouksessaan.

Kunnan valmistelemassa vastauksessa painotetaan, että ely-keskus päätti tiesuunnitelmaa laadittaessa, että Klaukkalan kehätielle ei suunnitella eikä toteuteta riista-aitoja. Elystä on myös kerrottu kunnalle, ettei riista-aitojen toteuttaminen ole tällä hetkellä ely-keskuksen hirvieläinonnettomuuksien vähentämiseen asetettujen toimenpidelinjausten mukaista.

– Uudenmaan ely-keskuksesta on todettu, että Klaukkalan kehätien riista-aitojen tarvetta arvioidaan myöhemmin muiden riista-aitahankkeiden sekä muiden liikenneturvallisuushankkeiden rinnalla, vastauksessa todetaan.

Vastauksen mukaan kunnalla olisi periaatteessa mahdollisuus toteuttaa riista-aidat kustannuksellaan. Toteuttamista varten kunnan pitäisi kuitenkin hakea ja saada Uudenmaan ely-keskukselta lupa riista-aitojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Alustavan arvion mukaan kunnan tulisi laatia myös muun muassa hallinnollinen tiesuunnitelma, koska voimassa olevassa tiesuunnitelmassa ei ole varauduttu tiealueella käytettävissä olevan tilan puolesta riista-aitojen toteuttamiseen. Kunnan tulisi ottaa haltuun myös uusia maa-alueita yksityisiltä maanomistajilta, varata rahaa riista-aitojen toteuttamiseen sekä varautua kunnossapitämään riista-aitoja kustannuksellaan.

Tämän takia kunta katsookin, että kehätien peuraonnettomuuksien osalta on hyvä jäädä seuraamaan tilannetta ja tehdä uusi arvio riista-aitojen toteuttamisen tarpeesta, jos onnettomuuksia edelleen esiintyy merkittävissä määrin.

Ely-keskuksen puolesta voitaisiin myös myöntää työlupa hirvinauhojen asentamiseen, jos asentajat sitoutuisivat ylläpitämään hirvinauhoja.

– Periaatteessa kunta voisi osallistua hirvinauhojen hankintakustannuksiin sekä avustaa työluvan hakemisessa, jos paikalliset metsästysseurat haluaisivat hirvinauhoja maantiealueen rajalle asentaa ja jos he myös sitoutuisivat ylläpitämään hirvinauhoja, kunnan valmistelemassa vastauksessa todetaan.

Tekniselle lautakunnalle esitetäänkin nyt, että kunta ei lähtisi tässä vaiheessa yksin ilman Väyläviraston ja Uudenmaan ely-keskuksen osallistumista toteuttamaan Klaukkalan kehätielle riista-aitoja. Lisäksi lautakunnalle esitetään, että kunnasta otettaisiin yhteyttä paikallisiin metsästysseuroihin hirvinauhojen asentamiseen liittyen.