Pihan hoitamatta jättäminen tulee kalliiksi taloyhtiöille, selviää tuoreesta opinnäytetyöstä. Opinnäytetyön mukaan hoitaminen voi säästää taloyhtiöiltä jopa lähes 10 000 euroa.
Pihan säännöllinen hoito kahden vuoden ajan maksaa opinnäytetyön kustannusvertailun mukaan noin 8 000 euroa eli hoitamattoman pihan kunnostaminen voi maksaa jopa kaksi kertaa niin paljon kuin pihan säännöllinen hoito.
Opinnäytetyön " Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen" teki hortonomi Heidi Kiuru Hämeen ammattikorkeakoulussa. Toimeksianto oli Viherympäristöliitto ry:n, joka on viheralan keskusjärjestö.
Kiurun tarkastelemista kahdeksasta pihasta seitsemän hoito olisi tullut halvemmaksi kuin kunnostaminen jälkikäteen.
Kohde, jossa säännöllinen hoito tuli kalliimmaksi, oli istutuspinta-alaltaan kohteista pienin. Pihojen säännöllisen perushoidon hinnoittelu on erikokoisilla pihoilla sama, joten pienissä kohteissa korjaaminen voi tulla halvemmaksi kuin hoitaminen.
Kiuru laski opinnäytetyössään hoitamatta jääneille pihoille arviot siitä, mitä niiden kunnostaminen maksaisi ja tuloksia on vertailtu säännöllisen hoidon hintaan.
Kaksi tai kolme vuotta sitten rakennetut kohteet saattavat olla jo todella huonossa kunnossa.
Hortonomi Heidi Kiuru
Pääkaupunkiseudulle on viime vuosina rakennettu useita isoja asuinalueita, joiden pihojen suunnitteluun ja työn toteutukseen on käytetty paljon rahaa, Heidi Kiuru toteaa. Niissä on käytetty muun muassa erilaisia heiniä, perennoja ja pensaita sekä luonnonkiviä ja graniittia.
– Hienoilla yksityiskohdilla saadaan aikaiseksi upeita kokonaisuuksia. Usein kuitenkin rakennusprojektin valmistuttua ammattilainen joutuu toteamaan, että monet kohteista jätetään hoitamatta ja kaksi tai kolme vuotta sitten rakennetut kohteet saattavat olla jo todella huonossa kunnossa. Perenna- ja pensasalueet ovat heinittyneet, puita ja pensaita on kuollut ja katkenneet tukiseipäät roikkuvat kuolleiden puiden varassa, Kiuru kirjoittaa.
Hänen mukaansa hoitamatta jättäminen pihan alkuvuosina voi tarkoittaa, että suuri osa pihan kasveista ja nurmesta joudutaan uusimaan.
Rakennetut viheralueet, kuten pihat, tarvitsevat opinnäytetyön mukaan hoitoa. Erityisen tärkeitä ovat valmistumisen jälkeiset kaksi kolme vuotta.
Kiuru kirjoittaa, että hoitamattomuus myös vähentää viihtyvyyttä, alentaa kiinteistöjen arvoa ja lisää ilkivaltaa.
– Jos piha tarvitsee hoitoa, kannattaa kääntyä viheralan ammattilaisten puoleen. Monet viheralan yritykset ja ammattilaiset tarjoavat hoito- ja konsultointipalvelua pihojen oikeaoppiseen hoitoon. Jo nopea konsultointikäynti voi olla ratkaiseva pihan kunnon ja hoitokustannusten kannalta, sanoo Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Annina Vuorsalo tiedotteessa.