Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastuslaitoksen kuntien maksuosuuksiin korotuksia – Nurmijärvenkin osuus nousisi

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen henkilöstöön on tulossa lisäyksiä. Esimerkiksi ensihoitoon tarvitaan jo ensi vuonna lisää väkeä neljän henkilötyövuoden verran.

Tämä käy ilmi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alustavasta toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta vuodelle 2022.

Molemmat hyväksyttiin pelastustoimen liikelaitoksen johtokunnassa, ja nyt ne lähtevät alueen kuntiin lausunnolle.

Pelastustoimen alueen kuntien ja sairaanhoitoalueiden maksuosuuden korottamista esitetään muutettavaksi kustannustasoa vastaavaksi, jotta talousarvio on tasapainossa.

Esimerkiksi Nurmijärven kunnan maksuosuus on tänä vuonna 3,51 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle osuudeksi esitetään 3,56 miljoonaa euroa.

Ensihoitoon pelastuslaitos tarvitsee lisää väkeä, jotta se pystyy vastaamaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ensihoidon edellyttämään jatkuvaan koulutustarpeen kasvuun.

Ensihoito on erittäin nopeasti kehittyvää ja yhä useammin ensihoidossa sairaalan ulkopuolella otetaan käyttöön erikoissairaanhoidon hoitotoimenpiteitä.

Johtokunta muistuttaa, että yhä useammin hoitotason ensihoidon koulutuksiin osallistuvat myös perustason sairaankuljettajat, joista enemmistö on jo ensihoitaja AMK-tutkinnon suorittaneita ja siten perehdytettävissä hoitotasolle.

Pelastuslaitokselle on tulossa myös hallintopäällikön virka tukemaan laitoksen hallintoa.

Pelastuslaitoksen johtokunnan mielestä pelastustoiminnan toimintavalmius ei enää vastaa alueella esiintyviä riskejä, koska asukasluku on kasvanut ja rakentaminen on tiivistynyt.

Pelastustoiminnan toimintavalmiuden suurimmat puutteet ovat Vantaalla. Siksi ensi vuonna perustetaan uusi kärkiyksikkö Myyrmäen tai Tikkurilan alueelle aluehallintovirastolle lähetetyn kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Uuden kärkiyksikön vuotuiset kustannukset ovat miljoona euroa, joka koostuu 12 henkilötyövuoden henkilöstökuluista sekä valmiusaseman vuokrakuluista. Investointeihin lisätään 0,2 miljoonaa euroa kärkiyksikön ajoneuvohankintaan.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen liikevaihto on tänä vuonna noin 41,5 miljoonaa euroa. Tästä henkilöstömenojen osuus on lähes 28 000 euroa.

Ensi vuoden talousarviossa liikevaihto on noin 43 miljoonaa henkilöstömenojen ollessa yli 29 miljoonaa euroa.

Pelastuslaitoksen alueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula sekä Vantaa.