Korona luo haasteita naimisiin aikoville – "Osa pareista on siirtänyt vihkiaikaa jo pariinkin otteeseen"

Häät: Korona on saanut naimisiin aikovat ennakoimaan ja siirtämään vihkimisiä kesältä syksylle tai varaamaan alunperin syksyisen hääpäivän kesäisen sijaan.

Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen iloitsee, kun ihmiset tulevat alttarin äärelle aloittamaan yhteisen taipaleensa avioparina. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Viime vuonna koronavirus sotki usean hääparin suunnitelmat, kun vihkitilaisuus täytyi siirtää ja vieraslistaa supistaa. Tänä vuonna parit ovat ennakoineet ja kesän vihkitilaisuuksia on siirretty paljon etenkin syyskuulle. Osa pareista on suunnitellut menevänsä naimisiin alun alkaenkin syksyllä. Kesä on kuitenkin edelleen suosituin vihkiajankohta. Vihkimisiä on kesällä Nurmijärven kirkossa 11, Rajamäen ja Klaukkalan kirkoissa kolme. Syyskuussa on yksi vihkiminen jokaisena lauantaina. Suosituin päivä mennä naimisiin on 21. elokuuta. Kesähäitään miettivät ehtivät kuitenkin vielä nauttia juhlistaan tänä vuonna niin halutessaan. Vapaana on vielä 26. kesäkuuta sekä 14. elokuuta.

– Osa pareista on siirtänyt vihkiaikaa jo pariinkin otteeseen. Yksi vihille aikova pariskunta oli menossa naimisiin viime kesänä, mutta koronan takia he siirsivät tilaisuuden kuluvan vuoden toukokuulle, josta he siirsivät sen edelleen ensi syyskuulle. Toivon mukaan he pääsevät silloin viimein sanomaan toisilleen tahdon, Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen sanoo.

Pandemiatilanteesta huolimatta peruutuksia ei ole tullut, vaan parit ovat joko siirtäneet omaa varaustaan myöhemmäksi tai valinneet alun perin myöhäisemmän ajankohdan vihkimiselle.

– Aluehallintoviraston määräämäthenkilömäärärajoitukset ovat todella tiukat, tällä hetkellä ainoastaan kuusi henkilöä saa kokoontua, joten häiden näkökulmasta määrä on erittäin pieni, Tuhkanen sanoo.

Hän seuraa päivittäin niin tartuntamääriä, rokotusten etenemistä kuin koronatilannetta yleensäkin.

– Emme tiedä, mikä tilanne kesällä on, mutta terveysturvallisuus on erittäin tärkeää. Haluamme kaikesta huolimatta palvella seurakuntalaisia parhaamme mukaan, Tuhkanen sanoo.

Vihkimisiä on myös striimattu, jotta suurempi joukko pystyy osallistumaan tilaisuuteen. Tuhkasen mukaan moni käyttää varmasti mahdollisuutta hyväkseen etenkin kesällä. Hän tietää, miten tärkeä päivä on vihkiparille ja vaikka tehtävä on raskas, kertoo heille rehellisesti vallitsevasta tilanteesta.

– Keskustelen seurakuntalaisten kanssa puhelimessa pitkään. Suurin osa heistä ymmärtää tilanteen, mutta osa ei pidä siitä, että ravintolat ja kuntosalit saivat olla auki, mutta vihkitilaisuuteen pääse vain kourallinen ihmisiä.

Nurmijärven kirkko saa uuden maalipinnan ja on hupun alla huhti- toukokuun vaihteesta elokuun loppuun. Urakkaan kuuluu ulkomaalaus sekä puurakenteiden korjaus ja uusiminen.

– Kirkko on kesäisin kaikista suosituin, mutta kesä on myös otollisin aika remontille sääolosuhteiden takia, siksi tämä tehdään nyt.

Vihkiminen korona-aikana

Seurakuntia kehotetaan noudattamaan aluehallintovirastojen määräyksiä sekä yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevien velvoitteiden että niitä koskevien suositusten osalta.

Käsihygienian ja turvaväliohjeiden noudattamista korostetaan.

Osallistujien tai seurueiden välille on turvattava mahdollisuus 1–2 metrin turvavälien pitämiseen.

Perheen kirkollisen toimituksen jälkeen järjestämä hääjuhla on yksityistilaisuus.

Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta sekä kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavista kirkollisista toimituksista on tilaisuuden järjestäjällä.

Lähde: evl.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut