Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esi- ja alakoululaisten maskisuositus meni uusiksi, valmista pitäisi tulla ensi torstaina HUS-piirin Markku Mäkijärvi pahoittelee sähläystä

Ikärajaa koulukäyntiin mietitään vielä, samoin monia yksityiskohtia.

Maskisuositus Uudenmaan esi- ja alakoululaisille otetaan uudelleen tarkasteluun. Uudellamaalla ehdittiin antaa tiistaina suositus, että alakouluissa ja koulujen yhteydessä olevissa esikouluissa alettaisiin käyttää kasvomaskeja kuusivuotiaasta lähtien.

Torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tviittasi, että ohjeistusta hiotaan vielä.

– Nyt mietitään muun muassa sitä, minkä ikäisille ja mille luokka-asteille maskisuositus annetaan. Asiasta päättävässä ryhmässä on muun muassa infektiolääkäreitä ja tartuntatautilääkäreitä. Tämä linjataan ensi viikon torstaina 15. huhtikuuta. HUS-piirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo.

Mäkijärvi on Uudenmaan koordinaatioryhmän puheenjohtaja. Uudelleen hiottu suositus esi- ja alakoululaisten maskin käytöstä tulee siis ensi torstaina.

– Ikärajan lisäksi mietitään sitä, miten menetellä välitunneilla ja ruokailussa. Onko kouluissa esimerkiksi sellaiset ruokailutilat, että ruokailu onnistuu turvallisesti vai joudutaanko erikoisjärjestelyihin, Mäkijärvi kertoo.

Uudelleen mietitään myös esimerkiksi se, koskeeko maskin käyttö myös iltapäiväkerhoja.

– Myös liikuntatunnit sisällä ja ulkona ovat pohdinnassa.

Tehtiinkö tiistainen päätös 6-11 -vuotiaiden maskisuosituksesta liian hätäisesti?

– Koordinaatioryhmä oli silloin asiasta hyvin yksimielinen. Sen voin nyt sanoa ryhmän puheenjohtajana, että olisi varmaan ollut viisasta ottaa tämä asia viikon ajaksi pöydälle mietittäväksi, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi kertoo yllättyneensä siitä, miten nopeasti asia eteni kuntiin.

– Jotkut kunnat ottivat suosituksen nopeasti päätökseen ja keskusteluun. Rauhallisempi askellus olisi ollut parempi.

Esimerkiksi Keusote reagoi nopeasti ja maskisuositus jalkautettiin niin, että opettajat tai rehtorit kertoivat maskien käyttöönotosta jo torstaina.

Kouluilla joudutaan nyt käymään uusi kierros, jossa kerrotaan, että päätöstä saadaankin odottaa, ja sisältö lienee erilainen. Esimerkiksi pienimpien koululaisten maskien käyttö saattaa jäädä pois.

Mäkijärvi muistuttaa, että kaikkien tarkoitus oli hyvä.

– Vahinkoa tässä kuitenkin syntyi, kun tuli turhaa viestien vaihtoa. Pahoittelen tätä sekaannusta.