Jaana Lirkki maalasi SB-Prolle finaalipaikan – SB-Pron liiganaisten keväästä 2010 alkanut mitaliketju jatkuu

SB-Pron Jaana Lirkki (8) ratkaisi nurmijärveläisille finaalipaikan viimeistelemällä viidennessä välierässä kolme maalia. Tämä kuva on Tampereella pelatusta toisesta välieräpelistä. Salibandyliitto/Esa Takalo

Matti Hannula

Kokemusta tarvittiin taas, kun SB-Pron tämänkeväistä kohtaloa salibandyliigassa ratkottiin. Jaana Lirkki, 30, teki sunnuntaina Arkadia-hallissa viidennessä ja ratkaisevassa välierässä tamperelaista Classicia vastaan puhtaan hattutempun. Lirkin kolmen maalin myötä SB-Pro voitti pelin 4–3 ja eteni loppuotteluihin voitoin 3–2. Finaaleissa SB-Pro kohtaa Porvoon Salibandyseuran kuten myös kaksi vuotta sitten.

SB-Pron ja Classicin välieräparemmuutta ratkottiin pitkän kaavan kautta. Nurmijärveläiset lähtivät lauantaina Tampereelle katkaisemaan ottelusarjaa ja johtivat toisen erän alussa 4–0. Mutta vieraiden alokasmaisten virheiden vuoksi Classic pääsi peliin mukaan, otti rangaistuslaukauskilpailun myötä 6–5-voiton ja siirsi ratkaisun sunnuntaille.

– Classicilla lähti ensimmäisestä kavennusosumasta rullaamaan, ja sitten meille tuli pieniä nukahduksia. Classic rokotti jokaisesta, Lirkki kommentoi lauantaista ”sulamista”.

Sunnuntaina Classic johti ensimmäisen erän jälkeen 1–0 ja hieman ennen pelin puoliväliä 2–1 SB-Pron Aada Isometsän välillä tasoitettua. Lirkki-show käynnistyi 2–2-tasoituksella ajassa 29.02. Kolmannen erän puoliväliin mennessä Lirkki oli tehnyt kaksi lisää. Classic nousi vielä maalin päähän, mutta sitten Pro-puolustus piti pintansa.

– Kokenut kaarti johdatti meidät finaaleihin, SB-Pron vastuuvalmentaja Aki Vilander kiitteli koko ykkösvitjaa, jossa Lirkin lisäksi pelaavat 34-vuotiaat kaksoset Elina ja Karoliina Kujala.

– Tietyntyyppinen kokemattomuus on näkynyt muissa ketjuissa, mutta me emme penkitä pelaajia rohkeasta yrittämisestä, Vilander korosti.

SB-Prolle on vuodesta 2010 alkaneen mitaliputken aikana kertynyt toistaiseksi kolme kultaa, viisi hopeaa ja kaksi pronssia. Jaana Lirkki on ollut mukana kaikissa finaaleissa keväästä 2016 alkaen. Silloin hän voitti lappeenrantalaisen NST:n riveissä kultaa. Sen jälkeen on tullut SB-Pron paidassa yksi hopea ja kaksi kultaa. Mestaruuksista tuoreimman Lirkki ratkaisi keväällä 2019 viidennen finaalin jatkoaikamaalillaan. Vuosi sitten pudotuspelit jäivät koronapandemian vuoksi kokonaan pelaamatta.

SB-Pron finaalivastustaja PSS hoiteli omassa välierässään oululaisen SSRA:n voitoin 3–1. SB-Pron puolivälierävastustaja TPS ja välierävastustaja Classic ovat molemmat sinnitelleet kahdella kentällisellä, mutta PSS tulee laajemmalla rintamalla.

– Pelillisestikin hyvin erityyppinen joukkue kuin Classic. Yksilötaitoa on vähemmän, mutta painikavereita löytyy. Tulee tunnepitoinen ja pitkä finaalisarja, Vilander ennakoi.

– Toivottavasti kaikki meidänkin joukkueessamme viimeistään nyt tajuavat, ettei vapaamatkustajille ole enää tilaa. Kaikkien on kannettava vastuunsa, Jaana Lirkki painotti.

Kultamitaleihin vaaditaan neljä voittoa. Mestari on selvillä viimeistään 29. huhtikuuta.

Arkadia-hallissa lauantaina 17.4. kello 17 SB-Pro – PSS, F-liigan naisten 1. finaali. Tapahtumaan ei oteta yleisöä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut