Kunnanhallitus hyväksyi: Keskolle 57 hehtaarin alue Ilvesvuoresta – "Logistiikkakeskuksella toteutuessaan merkittävät työllisyysvaikutukset"

Kesko suunnittelee tontin hankintaa ja uuden logistiikkakeskuksen rakentamista Nurmijärven Ilvesvuoreen.

Nurmijärven kunnanhallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää valtuustolle, että kunta luovuttaa Keskolle 57 hehtaarin kokoisen alueen ja solmii siihen liittyvän esisopimuksen. Valtuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 28. huhtikuuta.

Keskon suunnitelmissa on rakentaa Ilvesvuoreen logistiikkakeskus vaiheittain tämän ja osin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Yhtiön mukaan K-ryhmän ja Keskon päivittäistavaratoimialan myynti ja markkinaosuus ovat kasvaneet merkittävästi. Tontin hankinnalla varaudutaan kasvun jatkumiseen myös tulevaisuudessa.

Keskon tavoitteena on rakentaa Ilvesvuoreen keskus, joka palvelee koko K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimintaa tehokkaasti pitkällä aikavälillä tuotteiden varastoinnin, jalostuksen, tuotannon, välityksen ja edelleen jakelun osalta.

Keskolle kaavailtu tontti sijaitsee vielä rakentumattomalla Ilvesvuori pohjoisen yritysalueella, Hämeenlinnanväylän ja Vanhan Hämeenlinnantien välissä.

Nurmijärven valtuusto hyväksyi Ilvesvuori pohjoisen asemakaavan tammikuussa 2020. Koko kaava sai Helsingin hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen jälkeen lainvoiman alkuvuodesta 2021. Logistiikkakeskuksen mahdollistaminen edellyttää kuitenkin tämän lainvoimaiseksi tulleen asemakaavan muuttamista.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli kertoo yhtiön etsineen jo jonkin aikaa sopivaa tonttia logistiikkakeskukselle.

– Olemme viime vuodet selvittäneet erilaisia vaihtoehtoja, joita on ollut tarjolla, hän kommentoi.

Nurmijärveen yhtiö päätyi ennen kaikkea sopivan tontin takia.

– Lisäksi alue sijaitsee hyvien yhteyksien päässä, moottoritien tuntumassa. Myös etäisyys satamaan on kohdillaan. Muun muassa nämä tekijät ovat olleet arvioinnissa mukana, hän selventää.

Logistiikkakeskukselle suunniteltu alue on kooltaan 57 hehtaaria. Rakennusoikeutta alueelle kaavaillaan noin 300 000 kerrosneliömetriä.

Tonttikaupan toteutuessa Ilvesvuori pohjoisen alueelle ei jää yhtään kunnan omistamaa yritystonttia muille toimijoille myytäväksi.

Nurmijärven kunnanhallituksen esityksen mukaan tontin luovutushinta on 50 euroa kerrosneliömetriltä eli yhteensä noin 15 miljoonaa euroa. Hinta perustuu teetettyyn ulkopuoliseen arvioon.

Keskolla on entuudestaan päivittäistavaratoimialan keskusvarastot Vantaan Hakkilassa.

Ari Akselin mukaan Hakkilan varastot ovat neliöiltään pienemmät kuin mitä Ilvesvuoreen on suunniteltu rakennusoikeutta.

Toteutuessaan Nurmijärven logistiikkakeskuksella on merkittäviä työllisyysvaikutuksia.

– Mikäli hanke toteutuu suunnitelman mukaan, työllisyysvaikutukset ovat jo rakentamisvaiheessa erittäin merkittävät.

Koska tonttikauppa ei ole vielä toteutunut, ei Akseli ota vielä kantaa siihen, millä aikataululla rakentaminen mahdollisesti alkaa.

Mikäli Nurmijärven valtuusto hyväksyy myöhemmin tässä kuussa tontinluovutuksen, solmivat kunta ja Kesko asiasta ensin esisopimuksen.

Esisopimus on allekirjoitettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman.

– Esisopimus voitaisiin allekirjoittaa mahdollisesti alkukesästä, Akseli sanoo.

Lopullinen kauppa tehdään sen jälkeen, kun esisopimuksessa mainitut kaupan edellytykset ovat täyttyneet. Edellytyksinä ovat muun muassa se, että asemakaavamuutosaluetta koskeva kaavamuutos on lainvoimainen ja kyseinen muutettu kaava mahdollistaa suunnitellun logistiikkakeskuksen rakentamisen liikennejärjestelyineen.

”Merkittävä asia Nurmijärvelle”

Nurmijärven kunnanjohtajan Outi Mäkelän mukaan Keskon suunnittelema logistiikkakeskus on merkittävä ja positiivinen asia Nurmijärvelle.

– Olen todella iloinen, että Kesko haluaa rakentaa tulevaisuuttaan juuri Nurmijärvellä ja että voimme puolestamme tukea heidän tulevaisuuden kasvusuunnitelmiaan, Mäkelä iloitsee ja jatkaa:

– Alue on kunnan paraatipaikalla ja logistisesti sijainti erinomainen.

Mäkelän mukaan Keskon investointi paitsi osoittaa Nurmijärven vetovoimaa, myös entisestään vahvistaa sitä.

– Investointi toisi paljon mahdollisuuksia ja innostavia näkymiä meille Nurmijärvelle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut