Toreenintalo tyhjenee pian – Keusote luopuu tiloista ensi vuoden alussa

Keusote: Keusote luopumassa tiloista kevättalvella 2022.

Kirkonkylän Toreeninmäellä sijaitsevassa Toreenintalossa sijaitsevat muun muassa pitkäaikaisosastot. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä on luopumassa Kirkonkylän Toreeninmäellä sijaitsevasta Toreenintalosta kokonaan.

Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentti vahvistaa, että tiloista on tarkoitus luopua ensi vuoden alkupuolella.

Vielä aiemmin (NU 18.11.2020) Pentti arveli, että talon käytöstä luovutaan taloussuunnitteluvuosien 2022–2024 aikana.

– Tavoitteemme on täsmentynyt vuoden 2022 kevättalveen eli siihen kohtaan, jolloin Kirkonkylän terveyskeskuksen akuuttiosastot avautuvat remontin jälkeen, Pentti selventää.

Tämän vuoden helmikuussa alkanut Kirkonkylän kahden akuuttiosaston ja samassa siivessä sijaitsevan sisääntulon aulatilan ja työhuoneiden remontti valmistuu tämän hetken aikataulun mukaan ensi vuoden helmikuussa.

– Yhteen sovitettu ajankohta liittyy henkilöstön riittävyyden turvaamiseen, kun tiedetään, että osa Kiljavan kuntoutuskeskuksella työskennelleistä hoitajista palaa akuuttiosastolle ja toisaalta, kun kuntoutuskeskuksella on vajausta jo nykyiselläänkin, Pentti selventää.

Kaikkien asiakkaiden omaisiin ollaan yhteydessä ja kuullaan heidän toiveensa jatkon suhteen.

Erja Pentti

– Jos yllä mainittu luopumisajankohta täsmentyy niin meidän on alettava kesän jälkeen siirtämään ensimmäisiä asiakkaita toisiin yksiköihin tai huolehdittava, ettei taloon enää siirretä uusia asiakkaita tyhjentyneille paikoille, hän jatkaa.

Rajamäentie 9 A:ssa sijaitsevassa Toreenintalossa on tällä hetkellä pitkäaikaisosastoja, joissa on 39 asukaspaikkaa, sekä lyhytaikaishoidon yksikkö, jossa on 20 asukaspaikkaa.

– Pitkäaikaisissa asiakkaissa on osa jo niin heikossa kunnossa olevia ikäihmisiä, että uuden paikan löytyminen ei tule heidän kohdallaan enää ajankohtaiseksi.

Muiden kohdalla uusia paikkoja etsitään ensisijaisesti Nurmijärveltä. Lisäksi viime vuoden lopulta Kiljavan sairaalasta Toreenintaloon siirtyneille pitkäaikaispotilaille etsitään Pentin mukaan paikkoja eri puolilta kuntayhtymää.

– Kaikkien asiakkaiden omaisiin ollaan yhteydessä ja kuullaan heidän toiveensa jatkon suhteen, Pentti lupaa.

Lyhytaikaishoidon yksikön osalta järjestelyjä puolestaan suunnitellaan. Pentin mukaan lyhytaikaishoito siirtynee pois Toreenintalosta viimeisenä.

Toreenintalon nykyiset työntekijät on tarkoitus Pentin mukaan siirtää töihin Keusoten muihin palveluihin.

– Tämä on selkeä toiveemme: kuntoutuskeskus, kotihoito, kehitysvammaisten asumisyksikkö ja terveyskeskuksen osasto Nurmijärvellä ja vastaavia yksiköitä muualla Keusotessa. Kaikkien työpaikka pystytään turvaamaan, hän sanoo.

Pentin mukaan työntekijöiden kanssa ollaan aloittamassa kuulemiskierrosta.

– Sen jälkeen tiedetään heidän toiveensa tulevan työn suhteen.

Toreenintalosta on kuitenkin jo nyt irtisanoutunut ainakin joitain työntekijöitä.

– Pitää paikkansa, että jokunen työntekijä on siirtynyt toisaalle Keusotessa tai toiselle työnantajalle, Pentti vahvistaa ja jatkaa:

– Rekrytointia on meillä kaiken aikaa tosi monessa palvelussa, myös Toreenissa. Henkilökunnan saatavuustilanne on heikentynyt selkeästi vuodenvaihteen jälkeen. Uudellamaalla tarvitaan kaikki mahdolliset toimenpiteet hoitohenkilökunnan ja avustavan henkilökunnan lisäämiseksi. Hoitajapula ja välittömän työn resurssilisäys vähitellen 0.7-tasolle osuvat mitä pahimmin samaan ajankohtaan. Tämä on hirmuinen haaste rekrytoijille, Pentti sanoo.

Pentin mukaan kokonaistilannetta tasapainotetaan tarvittaessa asiakasmäärää pienentämällä.

Keusote perustelee Toreenintalon tiloista luopumista muun muassa sillä, että rakennus palvelee Keusoten tarpeita huonosti, sillä siellä voidaan tarjota vain laitoshoidon mukaista hoitoa. Laitoshoito on Pentin mukaan kansallisesti jo lähes väistynyt hoitomuoto.

Pentin mukaan tilat eivät nykyisellään vastaa asukkaiden, omaisten ja ammattilaisten käsitykseen nykyaikaisista ikäihmisten palvelutiloista.

– Kiinteistön kunto on päässyt kovin heikoksi ja saneerauksella ei pystytä auttamaan riittävällä tavalla, jotta laitoshoito voitaisiin muokata asumispalveluyksiköksi, joka vastaa nykypäivän vaatimuksia.

 – Toisaalta myös Nurmijärven kunta on asettanut Keusoten toiminnalle tuottavuustavoitteet, jotka meidän tulee saavuttaa. Nykyinen Toreenintalon hoitovuorokausi on merkittävästi kalliimpi kuin keskimääräinen asumispalveluvuorokausi. Teemme tästä vielä tarkempia laskelmia. Pentti sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut