Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalliomaan sairaalakoulun paikat eivät riitä – nyt opettajat vievät osaamistaan lähikouluihin

Lapset ja nuoret: Kalliomaan sairaalakoulun paikat eivät riitä – siksi koulun erityisluokanopettajat vievät osaamistaan lasten ja nuorten omiin kouluihin.

Tilanne on sama joka puolella: sairaalakouluissa ei riitä paikkoja kaikille tarvitseville – ja samaan aikaan oppilaat voivat koronan keskellä entistä huonommin. Siksi sairaalakoulujen tietotaitoa viedään yhteistyökuntien kouluihin.

– Yhteistyön tiivistäminen vielä entisestään on tärkeää, mutta myös tulevaisuudessa tulee olemaan lapsia, jotka tarvitsevat tukea koulunkäynnilleen sairaalakoulusta, Kalliomaan koulun vs. rehtori Laura Nuikka sanoo.

Käytännössä tietotaidon jakaminen tarkoittaa sitä, että sairaalakoulujen erityisluokanopettajat jalkautuvat tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten avuksi näiden omiin lähikouluihin.

Tarve Kalliomaan sairaalakoulun palveluille on jo aikaisempinakin vuosina ollut niin kovaa, että joka kevät osa sen oppilaista on jäänyt ilman koko lukuvuoden mittaista opiskelupaikkaa. Tyhjän päälle sairaalakoulun palveluja tarvitsevia oppilaita ei silti jätetä.

– Kumppanikuntien koulujen kanssa tehtävä konsultoiva yhteistyö jatkuu, Nuikka toteaa. Tavoite on sama kuin muissakin sairaalakouluissa: se, että yhä useampi pärjäisi omassa lähikoulussaan.

Sen lisäksi, että erityisluokanopettajat jalkautuvat oppilaiden omiin kouluihin, oppilailla on mahdollisuus hakeutua Kalliomaahan neljän viikon tukijaksoille.

Avustus-rahalla palkataan yksi uusi erityisluokanopettaja.

– Tukijaksohakemuksia on tullut tasaisesti läpi lukuvuoden, ja tähän mennessä lähes kaikki tukijaksoa tarvinneet ovat sen myös saaneet. Nyt tilanne on kuitenkin sellainen, ettei uusia tukijaksopaikkoja pystytä myöntämään; paikat on jaettu toukokuulle saakka.

Myös opetusministeriössä kannetaan huolta asiasta. Ministeriö myönsi helmikuussa sairaalakouluille kaikkiaan 3,5 miljoonaa euroa erityisavustusta konsultatiivisen työn lisäämiseen. Euroja tuli myös Kalliomaan koululle; Nuikan mukaan se määrä, mitä haettiinkin.

– Rahalla palkataan yksi konsultoitava erityisluokanopettaja lisää tekemään työtä alueen kunnissa. Käytössä hankeraha on ensi elokuun alusta vuoden 2022 loppuun.

Vuosi sitten Kalliomaan koulussa siirryttiin muiden koulujen tavoin etäopetukseen, mutta nyt se vaihtoehto on vapaaehtoinen. Tällä hetkellä kaikilla Kalliomaan koulun oppilailla on oikeus lähiopetukseen, ja valtaosa on myös valinnut sen.

– Etäopetuksessa on vain yksittäisiä oppilaita huoltajien toiveesta, Nuikka toteaa.