Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aamuposti: Isä veti oikeuteen yläkoulujen sulkupäätöksen – "Suhteeton huomioiden haitat ja vähäiset hyödyt"

Oppilaan isä on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hybridikoulupäätöksestä, joka rajoittaa yläkoulujen tilojen käyttöä osittain. Asiasta kertoo Aamuposti.

Hyvinkääläisen valittajan mukaan Keusoten päätös on lainvastainen. Oikeutta perusopetukseen voidaan lain mukaan rajoittaa vain, jos se on välttämätöntä. Välttämättömyyden arviointi taas edellyttää hyötyjen ja haittojen punnitsemista.

Valituksessa esitetään Keusoten laskelmien pohjalta, että alkuvuonna alueen yli 20 yläkoulusta on tullut kuusi koronatartuntaa. Siten kuukauden osittaisella koulusululla voitaisiin estää vain 0–2 tartuntaa koko kuntayhtymän alueella.

– Kuntayhtymä on päätöksellään valmis siirtämään yli 8 000 yläkoululaista osittaiseen etäopetukseen. Toimi on suhteeton huomioiden siitä koituvat haitat ja äärimmäisen vähäiset hyödyt, valituksessa todetaan.

Isä kertoo Aamupostille valittaneensa kevään kaikista kolmesta koulujen sulkupäätöksestä. Hän ei esiinny omalla nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

– Työskentelen itse eri alalla viranomaisena, joten minulla on käytännön tuntuma siihen, miten päätöksiä pitäisi perustella, hän sanoo lehdelle.

Työskentelen itse eri alalla viranomaisena, joten minulla on käytännön tuntuma siihen, miten päätöksiä pitäisi perustella.

Päätöksen esittelijänä Keusotessa toimineen palvelujohtajan Erja Pentin mukaan osittainen etäopetus oli välttämätöntä määrätä.

– Meillä oli muutama viikko takaperin tilanne, jossa ilmaantuvuusluvut hienosti laskivat alueellamme. Sitten luvut lähtivät kuitenkin uudelleen nousuun, Pentti sanoo Aamupostissa.

Pentin mukaan päätöstä tehdessä otettiin huomioon tartuntatautien näkökulma, mutta myös lasten ja nuorten hyvinvointi.

Hänestä on hyvä, että hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa koulujen sulkuun liittyviin päätöksiin.

– Koronavirus tai joku muu asia haastaa meitä varmasti myös jatkossa.