Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Korona-aikana osa pelaajista on lisännyt rahan käyttöään, ulkomaalaisten rahapeliyhtiöiden suosio noussut

Viidennes tuoreeseen rahapelikyselyyn vastanneista pelaajista kertoi käyttäneensä rahapelaamiseen enemmän rahaa koronaepidemian aikana kuin ennen koronaa.

Osalla rahapelihaitat ja -ongelmat ovat alkaneet syventyä, kun aikaa on enemmän esimerkiksi työttömyyden, lomautusten ja erilaisten rajoitusten vuoksi.

Ehkäisevä päihdetyö ry:n (Ehyt) rahapelihaittayksikön päällikkö Riitta Matilainen katsoo koronaepidemian polarisoivan suomalaisten rahapelikäyttäytymistä entisestään.

– Rahapeliongelmat kasaantuvat pienelle joukolle muun muassa pikavippien muodossa, Matilainen sanoo tiedotteessa.

Toisaalta 21 prosenttia kertoi käyttäneensä pandemia-aikana rahapelaamiseen vähemmän rahaa. Tähän kehitykseen on vaikuttanut muun muassa hajasijoitettujen rahapeliautomaattien sulkeutuminen. Samankaltaista polarisaatiokehitystä on havaittu myös alkoholinkulutuksessa korona-aikana.

– Suurimmalla osalla suomalaisista menee hyvin ja monet ovat vähentäneet rahapelaamistaan ja alkoholinkäyttöään, mutta osa purkaa koronaväsymystään ja -ahdistustaan erilaisiin haitallisiin käyttäytymismuotoihin. Olen tästä kehityksestä huolissani, toteaa Matilainen.

Kyselyn vastauksissa nousi esille myös etätyön tarjoamat mahdollisuudet pelaamiseen kotona, muiden katseilta suojassa. Internet-kyselyyn vastasi 192 rahapelejä pelaavaa ihmistä tämän vuoden helmi-maaliskuussa.

Vaikka kysely ei olekaan tilastollisesti edustava, se antaa Matilaisen mukaan osviittaa siitä mitä on tapahtunut koronaepidemian pitkittyessä.

Kyselyaineistossa on viitteitä siitä, että fyysisten rahapeliautomaattien ollessa suljettuina osa rahapelaamisesta on siirtynyt internetiin ja myös ulkomaisille nettisivustoille.

Veikkauksen pelejä kertoi pelanneensa 82 prosenttia vastaajista. Ulkomaalaisten rahapeliyhtiöiden pelejä pelasi 28 prosenttia ja ahvenanmaalaisen PAF:in pelejä 17 prosenttia.

Nämä ulkomaille ja PAF:ille suuntautuvat pelaajaluvut ovat huomattavasti suurempia kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) väestötutkimuksessa vuodelta 2019.

– Kyselyn vastaajajoukko on valikoitunutta, vain viisi prosenttia vastaajista ei ollut pelannut epidemian aikana lainkaan. Siitä huolimatta näyttää siltä, että muiden kuin Veikkauksen rahapelien suosio on kasvanut, Matilainen sanoo.

Ehyt teki internet-kyselyn yhteistyössä Helsingin yliopiston, A-klinikkasäätiön ja Sosped-säätiön kanssa.