Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katupöly kutittelee kurkussa – ilmanlaatu on nyt paikoin huono eri puolilla pääkaupunkiseutua

Ilmanlaatu on ollut tällä viikolla pääkaupunkiseudulla paikoin huono. Sää on kuiva ja aurinkoinen ja katupöly nousee ylös etenkin alueilla, joissa liikennöidään vilkkaasti.

Pölyä riittää silti myös hiljaisemmilla alueilla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) verkkosivuilta näkee, että esimerkiksi tänään keskiviikkona ilmanlaatu on päivällä huono Töölöntullissa ja tyydyttävä Mäkelänkadulla, Kalliossa, Helsingin keskustassa, Vartiokylässä, Leppävaarassa, Matinkylässä ja Luukissa.

Katajanokalla, Tikkurilassa ja Ruskeasannassa ilmanlaatu on hyvä.

– Matinkylässä ilmanlaatu oli maanantaina illalla lyhyen aikaa, vain tunnin, erittäin huono, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Sää pysyttelee loppuviikon samanlaisena, joten sadettakaan ei ole luvassa pölyä sitomaan.

Katupölyn aika on nyt tavanomainen. Pakkastalven hiekoitusten jäljiltä on aloitettu katujen puhdistaminen hiekoitussepelistä.

– Maalis-huhtikuu on tavallinen katupölyn aika. Vuosi sitten se oli helmi-maaliskuussa, mutta silloin ei ollut kunnon talvea takana ja tienpinnat kuivahtivat aikaisemmin. Lisäksi Uudenmaan sulku vähensi selkeästi liikennettä, Kaski sanoo.

Hänen mukaansa ilmanlaadun vaihtelu hyvän ja tyydyttävän välillä eri alueilla on niin ikään tavallista tähän aikaan keväästä.

Hiekoitushiekan lisäksi ilmassa pyörii autojen nastarenkaiden rouhimaa asfalttia.

– Myös puhdistaminen lisää pölyn määrää jos katuja ei kastella ensin. Suositus on, että hiekka pitäisi poistaa kosteana, toteaa Kaski.

Hän huomauttaa, että katupöly muodostuu talvella ja keväällä sitten lumien sulaessa ja tienpintojen kuivuessa liikenne ja tuuli nostavat sitä ilmaan.

HSY:n mittausasemat mittaavat ilmasta alle 10 mikrometrin suuruisia hiukkasia. Ne voivat aiheuttaa ärsytysoireita hengitettäessä. Suuremmat hiukkaset ovat lähinnä viihtyisyyshaitta ja aiheuttavat likaantumista.

Allergisia on myös jo ryhdytty varoittamaan siitepölystä. Ilmanlaatua siitepöly ei Kasken mukaan kuitenkaan juuri heikennä katupölyn lailla.

– Molemmat kuitenkin aiheuttavat hengitystieoireita. Allergiaan on lääkkeitä, mutta katupölyyn auttaa, että välttää pölyisiä alueita.

Kun ilmanlaatu painuu huonoksi, se voi haitata esimerkiksi astmaatikoita.