Koivu, leppä ja kuusi kukkivat pian runsaasti – allergialääkkeiden sesonki alkamassa

Terveys: Siitepöly- ja katupölyaikaan kasvomaskista voi olla pieni helpotus.

– Nykyisin suositellaan allergian paikallista hoitoa. Sen tueksi voi ottaa antihistamiinitabletin, proviisori Mikko Lähdevuori kertoo. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Koivulla, kuusella ja männyllä on luvassa jopa runsas kukinta Etelä-Suomessa.

Näin ennustaa Luonnonvarakeskus, jonka mukaan koivuallergiset voivat saada piakkoin oireita kaukokulkeutuneesta siitepölystä.

Apteekeissa allergialääkkeiden sesonki on parhaillaan alkamassa.

Ensimmäisten joukossa helpotusta allergiaoireisiin hankkivat lepälle ja pähkinäpensaalle allergiset.

– Nykyisin suositellaan allergian paikallista hoitoa. Jos silmät vuotavat, laitetaan silmätippoja ja jos nenä vuotaa, käytetään nenäsumutteita, proviisori Mikko Lähdevuori kertoo. Hän työskentelee Keravan ensimmäisessä apteekissa.

– Jos pelkkä paikallishoito ei riitä, voi tueksi ottaa suun kautta otettavan antihistamiinitabletin, hän jatkaa.

Astmaa on herätty hoitamaan paremmin.

Allergialiitossa on havaittu, että ihmisiä mietityttää tänä keväänä koronan vaikutus astmaan ja päinvastoin.

Nyt on erityisen tärkeä hoitaa astma ja allergia kuntoon.

– Oma tuntumani on, että ihmiset ovat heränneet koronan myötä hoitamaan astmaa tavallista paremmin, Allergialiiton asiantuntija Kaisa Toikko kertoo.

Astma tai allergia ei ole yleensä este maskin käytölle. Tärkeää löytää itselle sopiva maski.

Liian paksu maski lisää hengitysvastusta. Maskista voi lähteä häiritsevä haju tai irrota hengitystä ärsyttäviä kuituja. Myös kasvoille istuvuus vaikuttaa siihen, mikä on itselle sopiva.

– Sopiva löytyy vain kokeilemalla erilaisia malleja. Maskin käyttöön kannattaa totutella. Näin moni varmasti on jo tehnytkin, Toikko sanoo.

Siite- ja katupölykaudella maskin käytöstä voi olla allergiselle iso apu.

– Siitepöly- ja katupölyaikaan kasvomaskista voi olla pieni helpotus. Toivottavasti ihmiset rohkaistuvat käyttämään maskia. Aikaisemmin kuulin, että hengityssuojainta ei kehdattu pitää, Toikko kertoo.

– Kunnolliseen suojautumiseen tarvitaan kuitenkin FFP2-tasoinen hengityssuojain. Kasvomaski ei sitä korvaa. Pölysuojauksen käytettäessä suojainta voi käyttää useamman kerran.

Myös koronatestaus puhuttaa tänä keväänä allergikkoja.

– THL ohjeistaa, että uusissa oireissa pitää mennä aina testiin. Ei voi olla varma, onko nenän vuotaminen ja aivastelu allergiaa vai koronaa. Vaikka siis epäilisi allergiaa, uusien oireiden ilmaantuessa tulisi käydä testeissä, ettei tietämättään levitä tautia eteenpäin, Kaisa Toikko tähdentää.

Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölykauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt. Se on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina.

Siitepölykauden alkamiseen vaikuttaa sään lämpötilat. Eteläiset ilmavirrat voivat tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen lähinnä Virosta ja muista Baltian maista.

Siitepölykausi etenee etelästä pohjoiseen muutamassa viikossa.Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä.

Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä.

Koivun ja heinien allergeenimäärä moninkertaistuu ilmassa juuri sateen edellä ja erityisesti ukkosmyrskyssä.

Lehtipuiden kukinnan huippu kestää 2 - 3 viikkoa. Silloin siitepölyä voi olla ilmassa öiseenkin aikaan. Heinien kukinta-aika on pitempi kuin lehtipuiden.

Fakta

Tiesitkö tätä allergioista?

Suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia.

Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo.

Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi.

Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan.

Siitepölyallergioihin voi liittyä ristireaktioita ruoka-aineiden kanssa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä.

Lähde: Allergialiitto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut