Koulukyytikokeilu mahdollistaa kyydin maksua vastaan –  "Voi luottaa siihen, että lapsi pääsee turvallisesti kouluun ja kotiin"

Iida Nylundin poika Lauri on mukana koulukyytikokeilussa, jossa myös ne lapset, jotka eivät kuulu automaattisesti koulukuljetuksen piiriin, saavat kyydin kouluun ja takaisin. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Nurmijärvi järjestää huhtikuussa pienimuotoisen kokeilun, jossa kouluautojen kuljetettaviksi otetaan kuukausimaksua vastaan myös oppilaita, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen ja jotka eivät asu bussireittien varrella. Taustalla ovat kuntaan tulleet kyselyt siitä, voisiko oppilas kulkea kunnan erikseen tilaamissa kuljetuksissa, kouluautoissa, maksua vastaan.

– Kokeilun kautta pyritään saamaan käsitystä siitä, miten itse kyytinsä maksavat asiakkaat pystytään reitittämään jo olemassa oleville reiteille siten, että kouluautojen tarvitsisi poiketa tavanomaisilta reiteiltä mahdollisimman vähän, Nurmijärven kunnan kuljetussuunnittelijaharjoittelija Mikko Vainio sanoo.

Tämän jälkeen tulee ratkaistavaksi, onko mahdollista tarjota esimerkiksi ensi syksystä alkaen maksua vastaan koulukyytiä niille oppilaille, jotka eivät kuulu maksuttoman kuljetusoikeuden piiriin.

– Samalla selvitetään, mikä tulisi olemaan maksullisten koulukuljetusten hintataso, Vainio sanoo.

Vastaavaa kokeilua ei ole aiemmin järjestetty Nurmijärvellä. Kokeilu kestää neljä viikkoa.

Kuljetustiimi lähetti helmi-maaliskuun taitteessa oppilaiden huoltajille kyytitarpeesta kyselyn, jossa selvitettiin maksullisen kyydin tarvetta. Kyselyssä sai myös ilmoittaa halukkuutensa osallistua huhtikuun kokeiluun, ja vastaajista 48 jätti yhteystietonsa kokeiluun osallistumiseksi.

Olemme valmiita maksamaan, että lapset pääsevät kouluun.

– Kokeilualueeksi valittiin Lukkarin koulu, Rajamäen koulu ja Metsolan päiväkoti, joiden oppilaista 10 asuu kouluautojen reittien varrella ja heidän perheensä ovat halukkaita osallistumaan kokeiluun, Vainio sanoo.

Kokeilu alkoi 6. huhtikuuta ja päättyy 30. huhtikuuta. Selvitystyön tulosten perusteella päätetään, tuleeko tästä pysyvä malli.

– Vaikka maksulliset kuljetukset eivät välttämättä onnistu kokeilussa ihan jokaiselle huhtikuun jokaisena koulupäivänä esimerkiksi autojen ollessa täynnä, kaikki mukaan valitut perheet ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä, Vainio sanoo.

Koulukyytikokeilusta on ollut suuri apu Soile Backmanin perheelle. He asuvat 14 kilometrin päässä Lukkarin koulusta, jota perheen lapset käyvät. Perheen kolmesta lapsesta kaksi on kouluikäisiä. Heistä nuorempi käy kolmatta luokkaa ja hänelle kuuluu kunnan maksuton koulukuljetus. Esikoinen käy viidettä luokkaa ja on joutunut kulkemaan kouluun linjaliikenteen turvin ennen kokeilua.

– Hinta on ehdottomasti hyvä, olemme valmiita maksamaan siitä, että lapset pääsevät taksilla kouluun. Nuorin aloittaa syksyllä koulutaipaleensa, joten hän pääsee taksilla, mutta keskimmäinen ja esikoinen joutuisivat kulkemaan bussilla, Backman sanoo.

Backamin mukaan linjaliikenne ei toimi hyvin lukujärjestyksen mukaan, joten hän toivoo ettei maksullinen kokeilu jää vain kokeiluksi.

Iida Nylundin lapsi käy ensimmäistä luokkaa Metsolan koulussa. Koulumatka on 1,5 kilometriä suuntaansa ja ekaluokkalainen taittaa matkan usein kävellen tai pyörällä. Nyt hän kuitenkin lähtee kouluun mielissään, sillä hän pääsee sinne kyydillä. Nylund on valmis maksamaan lapsen turvallisesta kyydistä koululle ja takasin.

– On helpottavaa, kun ei tarvitse miettiä, pärjääkö hän, vaan voi luottaa siihen, että lapsi pääsee turvallisesti kouluun ja kotiin, Nylund sanoo.

Hän toivoo, että kokeilu poikii kyytejä jatkossakin muillekin kuin heille, joille se automaattisesti kuuluu.

– Etenkin talviaikaan on hyvä saada kyyti, sillä sääolosuhteet voivat olla hyvinkin huonot, hän sanoo.

Selvitystyö käynnissä

Toiveena on muun muassa, että vanhemmalle sisarukselle voisi ostaa lipun samaan kyytiin tilanteessa, jossa perheen sisaruksista vain nuorempi on oikeutettu kouluauton kyytiin.

Asiasta on tehty myös valtuustoaloite.

Kunnan koulukuljetustiimi on käynnistänyt kuluvan kevään aikana selvitystyön, jonka tarkoituksena on kartoittaa, olisiko kouluautoissa tilaa, ja mitä resursseja omakustanteisten kyytien suunnittelu ja ylläpito vaatisi.

Selvitystyöhön kuuluu huhtikuussa järjestettävä pienimuotoinen kokeilu, jossa kouluautojen kuljetettaviksi otetaan 60 euron kuukausimaksua vastaan myös oppilaita, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulukuljetukseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut