Kesärenkaat alle nuorten toimesta – "Parhaimmillaan vaihdamme renkaat 15 autoon päivän aikana"

Nuoret: Uudenmaan autopalvelu työllistää nuoret renkaiden vaihtoon.

Jyri Juusola (vas.) ja Elias Tirkkonen ovat vaihtaneet asiakkaiden autoihin renkaita jo kuukauden päivät. He odottavat sesongin päättymisen myötä tulevia uusia tehtäviä. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Klaukkalan Järvihaassa toimiva Uudenmaan autopalvelu haluaa auttaa nuoria työllistymään alalle, ja työnjohtaja Mikko Mäkelä palkkasikin kaksi nuorta miehenalkua kolmen kuukauden pituiseen harjoitteluun yritykseen. 16-vuotiaat Jyri Juusola ja Elias Tirkkonen vaihtavat asiakkaiden autoihin kesärenkaat jo kuin vanhat tekijät, sillä he ovat olleet harjoittelussa kuukauden.

Muun muassa rengasasiat sekä huollot ja korjaukset yrityksessä hoitava, hallin puolen työnjohdosta vastaava Jani Andlin, on tyytyväinen Juusolan ja Tirkkosen kädenjälkeen. Nuoret opiskelevat autoalan ammattitutkintoa ensimmäistä vuotta. Valmistuttuaan he ovat autoasentajia, joten aivan pystymetsästä pojat eivät Uudenmaan autopalvelulle päätyneet.

– He ovat saaneet koulusta jo perustaidot alalle ja ne ovat pojilla hyvin hallussa. Kuukaudessa he ovat oppineet paljon ja ovat sekä ahkeria että tunnollisia työtekijöitä, Andlin kehuu.

Hänen mukaansa harjoittelu on mennyt kaikin puolin hyvin tähän asti ja huomauttaa, että poikien aiempi kokemus sekä koulusta että kotoa näkyy hallissa.

– Molemmat ovat oma-aloitteisia, joten heitä on helppo ja mukava ohjata. Poikien työnkuvaan kuuluu pääsääntöisesti renkaiden vaihto, sillä nyt on pahin sesonki päälle. Lisäksi he tekevät määräaikaishuoltoja, mutta renkaat ovat nyt päätyönä, Andlin sanoo.

Juusola asuu yrityksen lähellä, joten hänelle oli helppo päätös hakea sinne harjoitteluun. Tirkkonen puolestaan kulkee yrityksen ohi lähes päivittäin ja on usein miettinyt hakevansa sinne harjoitteluun tai töihin. Harjoittelu tuli sopivaan saumaan ja pojat päätyivät Uudenmaan autopalvelun haalareihin.

Molemmat ovat oma-aloitteisia.

– Heistä on runsaasti apua etenkin näin sesongin aikaan, kun asiakkaita on paljon. Kaikki vaihdattavat renkaansa kuitenkin hyvin samaan aikaan, Andlin sanoo.

Tirkkonen on harrastanut autoja 10-vuotiaasta lähtien. Juusola puolestaan on rassaillut mopoja teini-ikäisestä asti.

– Aloin ajamaan autolla metsäajoa isän kanssa 10 vuoden iässä. Isä on opettanut myös pienestä pitäen, miten työkaluja käytetään, joten tällä alalle lähteminen oli luontevaa. Autojen kanssa on mukavaa kuluttaa aikaa, Tirkkonen sanoo.

Poikien omastakin mielestä harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaan ja he ovat oppineet uutta, vaikka kokemusta ennestään olikin.

– Rengassesonki on pahimmillaan, eli päivät menevät pääsääntöisesti niitä vaihdellessa, Juusola sanoo.

Sesongin jälkeen pojat pääsevät mukaan myös autojen korjauksiin ja saavat oppia sitä kautta taas uusia taitoja.

Renkaiden vaihtoon kuuluu muutakin kuin perinteinen vaihtaminen talvirenkaista kesärenkaisiin. Pojat muun muassa tasapainottavat uudet renkaat, jos asiakas haluaa pistämättömät pyörät autonsa alle, kuten Tirkkonen yllä olevassa kuvassa. Taka-alalla Juusola puolestaan laittaa niin ikään uudet renkaat vanteille. He tekevät myös ohjauskulmien säätöjä, jottei uudet renkaat kulu pilalle.

– Parhaimmillaan vaihdamme renkaat 15 autoon päivän aikana. Normaalisti päivät vaihtelevat paljon, mutta nyt renkaat ovat pääroolissa työpäivien kulussa, Andlin sanoo.

– Tiesimme tänne tullessa, että harjoittelu osuu renkaidenvaihtosesonkiin, joten osasimme odottaa, että suurin osa harjoittelusta kuluu niiden parissa. Odotamme kuitenkin molemmat, että pääsemme tekemään auton parissa monipuolisemmin töitä sesongin jälkeen, Tirkkonen sanoo.

Kesätöitä vähemmän tarjolla

Kunnan kesätyöpaikkoja on tänä vuonna tarjolla 25:lle nuorelle, eli puolet vähemmän kuin normaalisti. Nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvisen mukaan hakemuksia tuli yhteensä 585, hakijoita on yhteensä 392. Eniten nuoria kiinnosti kesätyö päiväkodissa. Niihin hakemuksia tuli 188, toiseksi suosituin oli kirjasto, johon hakemuksen laittoi 180 nuorta. Myös kunnan kesätyösetelit menivät kuumille kiville, sillä kaikki 128 kesätyöseteliä loppuivat kolmessa minuutissa. Edellisvuonna seteleitä riitti vajaan kahden tunnin ajaksi. Kesätyöhakemusten määrä on pitkällä tähtäimellä kuitenkin laskenut huomattavasti, sillä muutamia vuosia takaperin niitä tuli jopa 800.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut