Seurakunnan vuosi lähes miljoona euroa ylijäämäinen – syynä koronan aiheuttama toiminnan väheneminen

Iso Pappilan peruskorjaus on Nurmijärven seurakunnan viime vuoden suurin investointi. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven seurakunnan tilinpäätös 2020 on 932 231 euroa ylijäämäinen. Vuoden 2020 talousarviossa oli varauduttu 154 665 euron alijäämään.

Nurmijärven seurakunnan talousjohtajan Maria Sairasen mukaan ylijäämäiseen tulokseen vaikutti lähinnä koronapandemiasta vuoden aikana aiheutunut toiminnan väheneminen ja sitä kautta pienemmät kustannukset.

– Toimintakulut laskivat edellisestä vuodesta noin 600 000 euroa ja alittivat budjetoidun määrän runsaalla miljoonalla eurolla, Sairanen kertoo.

– Henkilöstökulut olivat noin 265 000 euroa alhaisemmat kuin vuonna 2019. Tämä aiheutui suurelta osin kokoavan toiminnan tauolla olemisesta pandemian vuoksi. Mikäli toiminta olisi toteutunut suunnitellusti, henkilöstökulut olisivat olleet korkeammat kuin vuonna 2019, hän jatkaa.

Myös verotulojen hyvä kertymä ja rahastotuotot paransivat Sairasen mukaan tulosta jonkin verran. Vuoden 2020 verotulot, joissa ovat mukana sekä kirkollisverotulot että valtionrahoitus, nousivat yhteensä noin 120 000 euroa eli 1,3% verrattuna edelliseen vuoteen. Ne ylittivät talousarvioon merkityn summan noin 200 000 eurolla.

Koronan vaikutukset eivät vielä vaikuttaneet vuoden 2020 verotulojen kertymään, mutta Maria Sairanen arvelee, että vaikutukset näkyvät tulevina vuosina.

– Kokonaiskustannuksissa on myös huomion arvioista, että palvelujen ostot olivat koronapandemian vuoksi edellisvuotta noin 350 000 euroa alhaisemmat, Maria Sairanen kertoo.

Nurmijärven seurakunnan vuoden 2020 investointimenot olivat noin 1,7 miljoonaa euroa. Merkittävimmät toteutetut investoinnit olivat Iso Pappilan peruskorjaus, joka tuli maksamaan noin 1,5 miljoonaa euroa sekä Nurmijärven kirkon ja tapulin kattojen tervaus.

Sairanen kuvailee Nurmijärven seurakunnan taloustilannetta vakaaksi, mutta haasteita tulevina vuosina tuovat hänen mukaansa verotulojen mahdollinen laskusuunta ja henkilöstömenojen kehitys.

Jäsenmäärä Nurmijärven seurakunnassa oli vuoden 2020 lopussa 29 711. Kirkkoon kuului 68 prosenttia kuntalaisista.

Kirkkohallituksen laatimassa jäsenennusteessa on Sairasen mukaan arvioitu, että Nurmijärven seurakunnassa on vuonna 2030 26 556 jäsentä. Saman ennusteen mukaan jäsenmäärä olisi vuonna 2040 24 194 ja kirkkoon kuulumisprosentti 53.

Nurmijärven seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 30. maaliskuuta Nurmijärven seurakunnan vuoden 2020 tilinpäätöksen ja esittää kirkkovaltuustolle tilinpäätöksen vahvistamista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut