Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauniit värit houkuttelevat laittamaan kasvisruokaa lautaselle – "Kun koululaiset pääsevät eroon ennakkoluuloistaan, niin kasvisruoka uppoaa paljon paremmin"

Kouluruoka: Kasvisruoka kasvattaa hiljalleen suosiotaan kouluissa.

Kasvisruoka on vakiinnuttanut paikkansa yläkouluissa. Aleksiassa kasvisruokaa valmistetaan joka päivä perusruoan rinnalle yläkouluihin. Kasvisruokaa tarjoillaan kaikissa yläkouluissa vapaassa otossa, eli oppilas voi ottaa vain sitä, vain perusruokaa tai molempia vaihtoehtoja. Tämän lisäksi kerran viikossa ruokalistalla on kasvisruoka, jota on tarjolla kaikilla kouluilla ja päiväkodeilla.

– Oppilaat maistavat ehkä herkemmin kasvisruokaa, kun sitä ei ole pakko syödä, Aleksian vs.palvelupäällikkö Päivi Tupala sanoo.

Menekki on lisääntynyt ja kasvisruokaa syödään enemmän kuin muutama vuosi takaperin. Eniten kasvisruokaa syövät yläasteikäiset tytöt, mutta myös pojat ovat alkaneet innostua selvästi kasvisvaihtoehdoista. Kaikissa kunnan yläkouluissa kasvisruoan suosio on kasvanut.

– Kasvisruoan esillepanoon on alettu meillä kiinnittää enemmän huomiota. Tutkimusten mukaan kasvisruoka ja lisukkeet kannattaa laittaa tarjolle ensimmäiseksi linjastoon. Näin lautanen täyttyy ensin kasviksilla ja ruokasuositusten mukainen lautasmalli toteutuu parhaiten, Tupala kertoo.

Kasvisruoan ulkonäköön panostetaan myös esimerkiksi väreillä.

– Kehitämme jatkuvasti kasvisruokaohjeita ja selkeät suosikit ovat jo löytyneet koululaisten keskuudessa, Tupala paljastaa.

Ensisijaisesti pyrimme valmistamaan maukasta kasvisruokaa.

Kasvisnuudeliwokki, tortillat härkäpaputäytteellä ja pinaattiletut ovat koululaisten herkkua. Suosituimpien ruokien joukkoon pääsevät myös kasvispastaruoat sekä vegepuikot. Tortillat ovat päätyneet perusruokalistalle, eli niitä syödään kaikissa kouluissa sekä päiväkodeissa.

Vuodet ovat muuttaneet kasvisruokaa. Etenkin proteiininlähteitä kuten papuja, nyhtökauraa sekä vaihtelevia lisukkeita on tullut lisää. Perinteisen maidon ja kerman korvikkeita ovat kaura- ja riisipohjaiset tuotteet.

– Ensisijaisesti pyrimme valmistamaan maukasta kasvisruokaa emmekä ainoastaan jätä lihaa pois.

Yläkouluissa kasvisruokaa on tarjolla viikon jokaisena päivänä ja se on vapaasti otettavissa linjastosta.

– Kun koululaiset pääsevät eroon ennakkoluuloistaan, niin kasvisruoka uppoaa paljon paremmin, Tupala vinkkaa.

Alakouluissa kasvisruoka on perusruokalistalla kerran viikossa eikä joka päivälle ole kasvisvaihtoehtoa. Kasvisruoka on hieman perusruokaa kalliimpaa, koska lihan korvaavat tuotteet maksavat enemmän. Etenkin kaurasta tehdyt tuotteet ovat kalliimpia, mutta niiden yleistyessä hinnat todennäköisesti laskevat nykyisestä. Tupala kertoo, että Nurmijärven kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava kasvisruoka on lakto-ovovegetaarista eli sisältää maitoa ja munaa. Osa ohjeista on kuitenkin vegaanisia, eli ne eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita.

Tänä keväänä koronalla ei ole ollut vaikutusta kouluruokaan, mutta ruoka-ajat ovat osassa kouluista muutettu niin, että pienempi määrä koululaisia ruokailee samaan aikaan. Ottimia vaihdetaan säännöllisesti ja linjastot pyyhitään normaalia useammin. Kouluista tulleen palautteen perusteella oppilaat syövät paremmin pienemmissä ryhmissä.

Etäopetuksessa olevat oppilaat saavat tilata etäruokapaketin, jonka noutopäivä on maanantai. Etäruokapaketti sisältää kilon pakkauksen keittoa ja kilon pakkauksen kastiketta tai laatikkoa, paketin riisiä tai pastaa sekä näkkileipäpaketin. Opetushallituksen vaatimukset etäruoalle eivät ole samat kuin lähiopetuksessa oleville, joten muun muassa tuoreet ainekset uupuvat paketista.