Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu hurahti kerralla issikoihin – harrastus ja lukio-opinnot vievät nyt kaiken ajan

Taina Joutsen

Gerda-Eerika "Kerttu" Viinanen, 17, päätti pian kymmenen vuotta sitten kokeilla islanninhevosella ratsastamista. Perhe asui tuolloin Lohjalla, joten uusi harrastus alkoi Hestbakkissa. Harrastus vei Kertun mennessään ja jo samana vuonna perheeseen tuli ensimmäinen oma islanninhevonen.

Kertun hevoset muuttivat Islanninhevostalli Dynuriin Perttulan Nummenpäähän vuonna 2017. Kertusta itsestään tuli nurmijärveläinen pari vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä hänellä on käytössään kaksi kisahevosta.

Nyt Kertulla on käytössään kaksi kisahevosta. 17-vuotias tamma Svala on Kertun ja Lopella sijaitsevan Kaakkolan tilan yhteisomistuksessa oleva kilpahevonen. 22-vuotiaan Fengur-orin taas omistaa Dynurin isäntäpariskunta Saija ja Juha Kontio. Svalan kanssa Kerttu kilpailee passilajeissa ja Fengurin kanssa ovaaliradan luokissa.

– Svala on käsittelyssä herkkä ja luonteeltaan aivan erityinen. Sillä on tosi hyvä kilpahevosen luonne, Kerttu kuvailee ratsuaan.

Svala on myös yhden ihmisen hevonen, jonka kanssa Kerttu on onnistunut luomaan hyvän luottamussuhteen. Kerttu ja Svala ovat edustaneet Suomea vuoden 2018 jälkeen kaksi kertaa maajoukkueessa MM-kisoissa.

Arkityöskentelyssä tykkään tehdä itse ja oppia sitä kautta.

Gerda-Eerika Viinanen

Fengur on Islannissa syntynyt ykköspalkinnon ori, jolla useampikin lajin nuori harrastaja on vuosien mittaan ratsastanut.

– Sen kanssa voi tehdä mitä vain. Minun ratsastusurallani se on ollut opetushevonen, jolta voi oppia aina jotakin uutta ja joka pitää perustaitoja yllä, Kerttu kertoo.

Kerttu Viinasen ykkösvalmentaja on Islanninhevostalli Dynurin isäntä Juha Kontio. Lisäksi hän käy mielellään välillä ulkomaalaisten valmentajien opissa, kun heitä Suomessa vierailee.

– Arkityöskentelyssä tykkään tehdä itse ja oppia sitä kautta, Kerttu sanoo.

Ratsastuksen lisäksi Kerttu tekee päivittäin tallitöitä, ja tallireissu kestää yleensä useita tunteja.

– Haluan olla hevosten elämässä muutenkin kuin vain ratsastamalla.

Kotitallillaan hän on myös opettanut nuorempia ratsastajia ja yksityishevosten omistajia.

– Lähtökohtaisesti pyrin aina auttamaan muita. Meillä on täällä tallilla myös kiva useamman nuoren kisaporukka, ja yhdessä yritetään lähteä kisareissuille.

Lisäksi Kerttu on mukana vuoden ajan toiminnassa olleessa nuorten ratsastajien 5G-tiimissä, joka pyrkii viemään suomalaista islanninhevoskasvatusta ulkomaille.

Kerttu Viinanen opiskelee toista vuotta Arkadian lukiossa. Hevosharrastuksen ja opintojen lisäksi elämään ei tällä hetkellä juuri muuta mahdu, eikä hän muuta kaipaakaan. Paitsi että pääsisi taas kisaamaan.

– Kisoja ei ole ollut viime syksyn jälkeen, mutta nyt niitä saisi taas ruveta järjestämään. Jos vaikka pääsisi syksystä ulkomaille kisaamaan, kun Herningissä Tanskassa on MM-kisat, hän toivoo.

Suomen Ratsastajainliitto on palkinnut Gerda-Eerika Viinasen Vuoden 2020 ratsastajanuoren tittelillä. Tieto julkistettiin 13. huhtikuuta.

Valinnan perusteissa kerrotaan, että Kerttu on esimerkillinen, kaikkia kannustava monen pikkuratsastajan innoittaja ja hevosten pariin kannustava. Hän auttaa aina tallilla ikään tai taitotasoon katsomatta. Lisäksi hänestä huokuu määrätietoinen asenne ja kehittymisen halu sekä tarve auttaa kanssakilpailijoita matkalla menestykseen.