Yksityisteiden asukkaat kirjoittivat kunnan johdolle kirjeen – esittävät syytöksen sopimusrikkomuksesta

Kuvituskuva. Riikka Laine
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Perttulalainen kuntavaaliehdokas Matti Putkonen (ps.) on lähettänyt 174 asukkaan valtuuttamana yksityisteitä koskevan avoimen kirjeen Nurmijärven kunnan johdolle. Asukkaat edustavat 52 nykyistä yksityistietä.

Kirjeessä Putkonen esittää syytöksen sopimusrikkomuksesta sekä väittää, että kunnassa ollaan nyt yksityisteiden osalta sopimuksettomassa tilassa.

Putkosen mukaan kirjeen lähettämiseen päädyttiin, koska kunnollista vuoropuhelua yksityistieprojektista ei ole saatu kunnan johdon kanssa aikaiseksi yrityksistä huolimatta.

– Silloinkin, kun harvoin olemme saaneet puheyhteyden aikaiseksi, vastaukset ovat olleet tylyjä tyyliin me päätämme ja mennään sitten oikeuteen, Putkonen kertoo haastattelun yhteydessä.

Hänen mukaansa kasvavaa Nurmijärveä ei voida rakentaa hedelmällisesti yksipuolisella sanelulla tai käräjäsalien odotushuoneissa.

Väitetty sopimusrikkomus koskee Putkosen mukaan sitä, että kunta olisi laiminlyönyt valtuuston päätöksillään vuosikymmeniä sitten kunnossapitovastuulleen ottamien teiden kunnossapitoa.

Putkosen mukaan vanhan yksityistielain mukaan sopimukset velvoittivat kunnan pitämään tiet samassa kunnossa, jossa kunta otti ne valtuuston päätöksellä vastaan. Ennen kuin valtuusto päätti tiekohtaisesti kunnossapitosopimuksista, suoritettiin Putkosen mukaan tiekohtaiset katselmukset, joissa määriteltiin tien kunto tarkasti. Putkosen väitteen mukaan tiet oli kunnostettu ennen kuin ne siirtyivät kunnalle.

Putkosen mukaan kunnossapitosopimusten alaiset tiet ovat nyt todella huonossa kunnossa. Hän vaatii kunnossapitosopimusten piirissä olevien teiden kunnostamista tasolle, jolla valtuusto otti ne aikanaan kunnossapito-/hoitovastuulleen. Kaikilla kunnossapitosopimusten piirissä olevilla teillä tulee myös hänen mukaansa suorittaa katselmus, jotta voidaan määritellä kunnan kunnossapitovelan kokonaissumma.

Kuka sitten on vastuussa väitetystä sopimusrikkomuksesta? Putkosen katse kääntyy eri vuosikymmenten kunnanjohtajiin ja virkamiehiin, jotka ovat hänen mukaansa laiminlyöneet valtuuston päätöksen toimeenpanon toteuttamisen valvonnan.

Putkonen väittää myös, että Nurmijärvellä ollaan nyt yksityisteiden osalta sopimuksettomassa tilassa. Tilanne johtuu hänen mukaansa siitä, että vain kunnanvaltuusto voi irtisanoa kunnossapitosopimukset, joilla valtuusto on aikanaan siirtänyt tiet kunnossapitovastuulleen. Näin ollen teknisen lautakunnan 25.4.2019 tekemä päätös yksityisteiden kunnossapitosopimusten raukeamisesta ei olisi Putkosen mukaan lainvoimainen, koska valtuusto ei ole sitä vahvistanut.

Putkonen toivoo, että kunnan kanssa todettaisiin yhteisesti kunnossapitosopimusten olevan edelleen voimassa tai kunnanhallitus veisi teknisen lautakunnan päätöksen kunnanvaltuuston käsittelyyn.

– Jos vastauksia ei saada, tulkitsemme sen niin, että kunnanjohto on hyväksynyt vaatimuksemme ja voimme lähettää tienhoidosta ja kunnostuksesta laskut kunnalle. Jos mahdollinen vastaus ei tyydytä, jatkamme vuoropuhelua ja teemme rakentavia lisäehdotuksia asian ratkaisemiseksi, Putkonen pohdiskelee.

Nurmijärven kunta kertoo irtisanoneensa hoitosopimukset sopimuksissa olevien irtisanomisehtojen mukaisesti.

– Tienpitovelvollisuus on ollut aina (myös hoitosopimusten voimassa ollessa) yksityisteiden tiekunnilla tai tieoikeuden haltijoilla ja vastaavasti heidän vastuullaan on valvoa tien kuntoa ja saattaa tiet asianmukaiseen kuntoon, Nurmijärven kunnan lakimies Sari Forrström kommentoi.

Hän toteaa myös, että sopimukset on irtisanottu ja siirtymäaika päättynyt.

– Teknisen lautakunnan päätös vuodelta 2019 on lainvoimainen, eikä sitä voida viedä kunnanvaltuustoon, Forsström sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut