Peurat ja kauriit nyt aktiivisesti liikkeellä – autoilijoiden syytä olla tarkkana

Kuvassa viikko sitten lauantaina Röykässä auton kanssa osumaa ottanut metsäkauris, jonka SRVA löysi. Timo Kinnunen

Jutta Halminen

Sorkkaeläimet siirtyvät metsän talviruokinnoilta pelloille keväisin, joten autoilijoiden tulee olla tarkkoina. Etenkin syysviljapellot vetävät lumen lähdön jälkeen eläimiä puoleensa.

– Kevät on pahin kolaririskiaika pienillä sorkkaeläimillä kiima-aikojen lisäksi. Peurojen kiima-aika osuu marraskuulle, metsäkauriilla kesäkuulle, hirvillä puolestaan syys-lokakuulle, Nurmijärven suurriistavirka-apulainen Tapani Tapper sanoo.

Hirvien kolariski on niin ikään suuri kesäkuussa, kun emät hylkäävät yli vuoden vanhat vasansa. Nuoret vasat juoksevat orpoina usein teille sekä moottoritien aitojen sisälle.

Viime vuonna Nurmijärvellä oli 260 suurriista-aputehtävää eli SRVA:n tehtävää, joista suurin osa oli peurojen ja metsäkauriiden aiheuttamia. Valkohäntäpeuran aiheuttamia tehtäviä oli 161, metsäkauriiden 95 ja hirvien 12.

– Tehtävät tulevat poliisin pyytäminä suurriistavirka-aputehtävinä SRVA:n koulutuksen saanneille riistanhoitoyhdistyksen nimeämille ja koulutetuille henkilöille, Tapper sanoo.

Tapperin mukaan kaikkia isoja vilkasliikenteisiä teitä ajaessa tulee olla erityisen valppaana.

– Moottoriteitä ajaessaankin kannattaa muistaa, että osa sorkkaeläimistä saattaa eksyä aitojen sisäpuolelle, hän huomauttaa.

Myös suurpedot ovat alkaneet aiheuttaa SRVA-tehtäviä.

– Ilveksiä jää autojen kolhimiksi vuosittain ja viime vuosina susia on jäänyt autojen alle. Villisikaa tavataan satunaisesti myös Nurmijärvellä ja alkukesästä nuoria uroskarhuja on ollut liikkeellä.

Tapper muistuttaa, että kolarin sattuessa tulee soittaa hätänumeroon 112. Henkilön tulee kertoa mihin päin loukkaantunut eläin poistui ja merkitä kolarikohta esimerkiksi muovipussilla pientareen oksaan, aurauskeppiin tai muuhun vastaavaan.

– Lisäksi tulee kertoa, oliko onnettomuudessa osallisena useimpia eläimiä, Tapper muistuttaa.

Eläimen ylittäessä tien tulee olla valppaana, sillä usein perässä voi seurata useampi eläin. Suurpeto- ja villisikaonnettomuuksissa ei tule poistua autosta, vaan odottaa, että poliisi ja suurriistavirka-apu saapuvat.

SRVA hoitaa myös poliisin pyynnöstä suurpetojen karkotukset asuinalueilta.

– Joskus tehtäviä joudutaan hoitamaan lähellä asutusta ja pihoja, joten ei kannata pelästyä, jos näkee keltaliivisen ase selässä olevan SRVA:n henkilön oman piha-alueen lähistöllä, Tapper sanoo.

Tavallisimmin eläintä seurataan hetken matkaa liinattuna. Liinaamisen jälkeen koira laitetaan tarpeen tullen vapaaseen hakuun. Vapaan haun on todettu, varsinkin hirvikolareissa, olevan paras tapa selvittä eläimen kunto. Eläin on monesti pahasti loukkaantunut, sillä pienet sorkkaeläimet etenevät jalka poikkinaisenakin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut