Harrastus: Klaukkalan nuorisoseuralla on takana poikkeuksellinen vuosi: harrastaminen tapahtunut maskin takana, ulkona ja etänä.
Ensi vuonna 100 vuotta täyttävällä Klaukkalan Nuorisoseuralla on takana poikkeuksellinen vuosi.
Seuran toiminta on ollut historian aikana katkolla sotavuosina, mutta viime keväänä harrastustoiminta jouduttiin keskeyttämään kokonaan koronapandemian vuoksi. Seurantalo Roinela vietti hiljaisen kevään, koska taloa ei myöskään vuokrattu juhlatilaisuuksiin.
Kevään jälkeen kansantanssi-, teatteri- ja sirkusryhmät saatiin jälleen käyntiin, mutta pandemian vuoksi tämäkin harrastuskausi on ollut täynnä muuttujia. Tällä hetkellä esimerkiksi seuran aikuisten harrastustoiminta on tauolla. Ryhmien ohjaajat ovat päässeet käyttämään luovuutta, kun suositukset ovat kauden aikana muuttuneet ja ryhmien harjoituksia on pidetty niin sisällä, ulkona kuin etänäkin.
Karuselli-kansantanssiryhmässä harrastava Viola Malkamäki, 8, on huomannut koronan vaikutukset.
– Ensin harrastimme ulkona. Nyt, kun tanssimme sisällä, täytyy pestä hyvin kädet ja parin kanssa ei voi tanssia yhdessä. Pidin erityisesti ulkona tanssimisesta.
Kansantanssiryhmää ohjaavan Elsa Weckströmin mukaan korona-aikana on toteututtu paljon uudenlaisia harjoitteita, kun lähikontakteja on pyritty välttämään.
– Välillä rajoitukset ovat muuttuneet nopealla aikataululla ja silloin pitää olla valmiina varasuunnitelmia harjoitusten järjestämiseen. Olen oppinut, että kaikesta selvitään ja vaikka aluksi harjoitusten ideointi rajoitusten mukaan tuntui hankalalta, niin siihen tottuu.
Weckström kertoo myös olevansa positiivisesti yllättynyt lapsilta tulleesta palautteesta.
– Lapset ovat kokeneet tärkeimmäksi sen, että he saavat nähdä harrastuskavereita, oppivat uutta ja pääsevät liikkumaan ja tanssimaan.
Teatteri Roinelan 14–17-vuotiaiden ryhmä treenaa etänä. Ryhmä on mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa ja tämä harjoitusvuosi on käytetty hankkeen näytelmän rakentamiseen.
Ryhmän ohjaaja Satu Kurvinen ja harrastaja Eelis Lähdemäki kertovat, että vuorovaikutukseen voimakkaasti perustuvassa teatteriharrastuksessa etätreenit ovat tuoneet haasteita.
– Toiminta on silti pysynyt mielekkäänä, koska ryhmämme jokainen jäsen on tekemisessä kunnolla mukana. Jos ryhmähenki olisi ollut huono ja yleinen motivaation taso matala, etäharjoittelu olisi epäilemättä tehnyt näytelmäprojektin toteuttamisesta mahdottoman tehtävän.
– Etäharjoitukset ovat myös opettaneet arvostamaan jokaista kertaa, kun pääsee paikan päälle harjoittelemaan, Lähdemäki tiivistää.
Kaikki lapset ja nuoret kaipaavat paluuta normaaliin harrastusrutiiniin.
Sirkusta harrastava 12-vuotias Enni Laurila kertoo, että ilma-akrobatiaryhmän lähiopetus jouduttiin taas laittamaan tauolle.
– Ilma-akrobatian etäohjeet tuntuvat rankemmilta kuin jos olisi normaalisti treenaamassa, mutta olen jo aika tottunut treenaamaan itsekseen, vaikka se on vähän tylsää. Se ei tunnu enää niin omituiselta kuin vajaa vuosi sitten, hän sanoo.