Kesäteatterilavoilla on luvassa klassikoita – näytökset pyritään esittämään suunnitellusti: "Toivomme pääsevämme esiintymään"

Kesäteatterit: Näytökset pyritään esittämään suunnitellusti kesällä.

Lea Hirvasniemi-Haverinen kannustaa kaikkia tulemaan Taaborinvuorelle katsomaan Olviretken, vaikka ei henkilökohtaisesti oluesta pitäisikään. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Tulevan kesän kulttuurielämysten tilanne on vielä epäselvä, mutta kesäteatterit haluavat uskoa siihen, että näytökset kyetään esittämään myös yleisölle tällä kertaa. Kukaan ei tiedä millainen tilanne kesällä on tai, miten kaikki tulee menemään. Tällä hetkellä kesän uskotaan olevan helpompi kuin viime vuonna, mutta rajoituksia on silti.

– Emme ole tehneet vielä päätöstä tulevan kesän suhteen. Lähtökohtaisesti olemme kuitenkin esittämässä suunnitellusti Vaahteramäen Eemelin, mutta seuraamme jatkuvasti tilannetta, sanoo ohjaaja Taavi Vartia.

Korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset ovat vaikuttaneet etenkin Vartian kokopitkään elokuvaan Pertsa ja Kilu, joka kuvattiin viime kesänä. Ensi-illan oli tarkoitus olla viime marraskuussa, mutta pandemian takia sitä on siirretty jo kolmesti. Elokuvalla on suuri katsojalukuodotus ja sen kansainvälinen myynti on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Pandemian vaikutus on osunut meidän alaamme niin kovaa kuin osua saattaa, Vartia sanoo.

Hän katsoo silti tulevaan lippu korkealla. Tilanne on haastava, mutta hän muistuttaa, että se on sitä monella muullakin. Vartia tekee noin puolet töistään normaalisti Kreikan Ateenassa. Koronan takia hän ei ole päässyt matkustamaan normaaliin tapaan, mikä vaikuttaa niin ikään tuloihin.

Vaahteramäen Eemelin harjoituksia ei ole vielä aloitettu, mutta näyttelijät on valittu.

Pandemia on osunut alaamme niin kovaa kuin osua saattaa.

– He ovat yhtä lukuun ottamatta samat kuin viime kesänä, jolloin esitys oli tarkoitus alun perin esittää. Yksi näyttelijä on vaihtunut, sille hän sai pidempiaikaisen pestin toisaalta.

Kesäteatterilla yritetään tehdä ratkaisut asiantuntijalausuntojen perusteella.

– Olemme toistaiseksi menossa esitystä kohti, mutta varaudumme myös pahimpaan, Vartia sanoo.

Kivi-Juhlien suunnitelmat eivät juuri eroa Vartian suunnitelmista. Juhannuksen jälkeen on tulossa uusinta viime vuonna esitetystä Seitsemästä veljeksestä ja elokuussa uutuutena Olviretki.

Kivi-Juhlat sai viime kesänä kiitosta tartuntaturvallisuussuunnitelmasta, jonka kanssa ollaan tänäkin vuonna todella tarkkoina. Viime kesänä 720 paikkaiseen katsomoon otettiin vain noin puolet kapasiteetista.

– Toivomme pääsevämme tänä kesänäkin esiintymään ja luonnollisesti teemme tarkat turvallisuussuunnitelmat, vaikka olemmekin ulkotiloissa, puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverinen sanoo.

Hän on uskoo, että ainakin Olviretken esitykset onnistuvat.

Seitsemän veljestä sai paljon huomiota, koska veljeksiä esittivät naiset. Hirvasniemi-Haverisen mukaan tärkeintä ei ole sukupuoliroolit vaan ihmisyys.

– Näytelmän lopussa katsojat eivät enää kiinnittäneet huomiota siihen, että näyttelijät olivat naisia. Suurin osa piti ajatuksesta, mutta aina riittää heitäkin, jotka eivät pidä siitä, että asiat tehdään eri tavalla.

Jos seitsemää veljestä ei voida esittää juhannuksen jälkeen, se jää pois ohjelmistosta. Uusi näytelmä, Olviretki, on riemukas farssi, jonka Samuli Reunanen on ohjannut. Komedian harjoitukset aloitettiin maaliskuussa etänä, mutta ne ovat sujuneet hyvin. Hirvasniemi-Haverisen mukaan korona tuo epävarmuutta ja lisää työtä.

– Joudumme muuttamaan suunnitelmia ja tekemään asiat moneen kertaan. Onneksi pystymme kuitenkin harjoittelemaan etänä ja toivomme, että pääsemme pian lähiharjoituksiin Taaborinvuorelle, hän sanoo.

Nurmijärven kesäteatterit

Vaahteramäen Eemeli on tarkoitus esittää Taaborin kesäteatterissa 9.–28. heinäkuuta.

Seitsemän veljestä näytetään kesällä viidesti 29.6–4.7. välillä ja se on uusinta viime kesän näytöksestä.

Uutena tänä kesänä on Olviretki, joka esitetään elokuussa 18.–25.8.

Kyseessä on Aleksis Kiven kostea komedia saksalaiselta sotanäyttämöltä, jossa kansallisuusaate ja juoppohulluus löivät toverillisesti kättä ja raivoisasti rumpua. Näytöksen ikäraja on 12 vuotta.

Kivistöstä pääsee bussikuljetuksella Taaborinvuorelle Olviretkeä katsomaan.

Neitoja ja noitia esitetään 9.–10.6. teatteri Pikku Kivessä, siinä sukelletaan mm. Prinsessa Ruususen maailmaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut