Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisien murhan yrityksestä syytetty mies mielentilatutkimukseen – oikeus antoi välituomion Nurmijärveä kuohuttaneesta tapauksesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt Nurmijärven poliisiasemalle viedystä pommista ja muun muassa seurakunnan siunauskappelin ja Nurmijärven kirkon tuhopolttoyrityksestä syytetyn miehen mielentilatutkimukseen.

Käräjäoikeus antoi asiasta välituomion keskiviikkona 28. huhtikuuta.

Nurmijärveä kuohuttaneen tapauksen käräjäoikeuskäsittely alkoi alun perin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa huhtikuun puolivälissä.

Syyttäjä vaati oikeudessa nurmijärveläismiehelle rangaistusta muun muassa kahdesta poliisin murhan yrityksestä, räjähderikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta sekä vahingonteosta, törkeästä vahingonteosta, törkeästä tuhotyön yrityksestä sekä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta.

Syytteet liittyvät viime vuoden lopun tapahtumiin Nurmijärven Kirkonkylässä, jolloin mies muun muassa vei itse tekemänsä räjähteen Keskustiellä sijaitsevan poliisiaseman pihalle, poliisiauton viereen. Teko jäi kuitenkin yritykseksi, koska poliisit huomaisivat kassin ja varovasti sitä tutkiessaan havaitsivat pariston ja johtoja. Poliisit vetäytyivät kauemmaksi ja eristivät alueen. Lopulta poliisin räjähteiden käsittelyyn koulutettu henkilökunta teki räjähteen vaarattomaksi vesipanoksella.

Poliisin teknisen tutkinnan tulosten perusteella sekä räjähde että laukaisumekanismi olivat toimivia ja aiheuttivat hengenvaaran lähistöllä olleille henkilöille.

Muutamaa päivää aiemmin mies sytytti syyttäjän mukaan Nurmijärven seurakunnan siunauskappelin palamaan. Tuli levisi rakennuksen seinärakenteisiin.

Syyttäjän mukaan mies myös yritti sytyttää Nurmijärven puukirkon tuleen.

Lisäksi mies sytytti syyttäjän mukaan palamaan Nurmijärven kunnan omistaman jäteastian Keskustiellä ja jätesailion Kuokkalantiellä.

Käräjäoikeus katsoi välituomiossaan, että mies on menetellyt pääosin syytteissä tai asianomistajan täydentämässä teonkuvauksessa kuvatulla tavalla.

Poliisien murhan yritysten osalta oikeus katsoi, että mies on menetellyt murhan yritystä koskevissa teonkuvauksissa kuvatulla tavalla. Se, oliko kyseessä murhan yritys ja muun muassa teon törkeysaste arvioidaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun mielentilatutkimuksen tulos on saatu.

Asian käsittelyä lykätäänkin nyt siihen asti, kunnes lausunto mielentilasta on saatu.

Käräjäoikeuden lopullinen ratkaisu annetaan jatkokäsittelyssä mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

Mies itse myönsi käräjäoikeuden käsittelyssä osan syytteistä tai syytteissä kuvatun menettelyn, mutta kiisti esimerkiksi syytteet poliisien murhan yrityksestä.