Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkumattomuus, ylipaino, diabetes, mielenterveysvaivat ja päihteet uhkaavat Keusoten asukkaiden hyvinvointia – myös pandemian vaikutukset askarruttavat

Keskiuusmaalaiset voivat keskimäärin hyvin. Kuntien välillä on kuitenkin eroja esimerkiksi toimeentulon niukkuudessa ja osallisuudessa.

Näin kerrotaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hyvinvointikertomuksessa 2020, jonka mukaan alueellisia haasteita ovat väestön liikkumattomuus, ylipainoisten ja kakkostyypin diabeteksen määrän kasvu, mielenterveyden häiriöt ja päihteiden käytön lisääntyminen.

Hyvinvointikertomuksessa on käsitelty asukkaiden hyvinvoinnin nykytilaa, painopisteitä ja tavoitteita. Koronapankemiankin vaikutuksia väestön hyvinvoinnille on pohdittu.

SE, ETTÄ väestö alueella ikääntyy, näkyy jo niin sanotussa huoltosuhteessa. Siihen vaikuttaa lasten ja eläkeläisten määrä. Mitä enemmän heitä kunnassa asuu, sitä isompi on huoltosuhde.

Keusoten jäsenkunnissa huoltosuhde on viime vuosina kasvanut, paitsi Pornaisissa vähän laskenut. Mäntsälässä huoltosuhde on tällä hetkellä isoin, 63,2. Seuraavina tulevat Hyvinkää (60,3), Nurmijärvi (59), Tuusula (57,9), Pornainen (56,9) ja Järvenpää (54,8).

Keusoten kunnat ovat saavuttaneet eri tavoin pisteitä siitä, miten hyvin tai aktiivisesti ne edistävät asukkaiden terveyttä. Kuntakohtaisia eroja on. Jos pisteitä on yli 75, tulos on hyvä, jos sen alle, on parannettavaa.

Ikääntyminen näkyy huoltosuhteessa.

Hyvinkäällä ja Järvenpäässä niin sanottuun hyvään tulokseen yltää kuntajohto, pisteitä 78 ja 76. Mäntsälässä on onnistuttu lukiokoulutuksessa (84). Järvenpäässä, Nurmijärvellä ja Tuusulassa tulee pisteitä liikunnasta (pisteet 84, 79, 86). Perusterveydenhuollossa Hyvinkää yltää hyvään tulokseen (75).

Tarkastelussa on ollut myös perusopetus, ammatillinen koulutus ja kulttuuri. Näissä kaikissa on parantamisen varaa, ”mutta tulos ei ole huono millään kansallisesti arvioitavalla alueella”, sanotaan selvityksessä.

LASTENSUOJELUN ilmoituksissa on vuosina 2017–2019 ollut vuosittaista vaihtelua. Vuonna 2019 Hyvinkäällä niitä oli 1570 (edellisenä vuonna 1748), Järvenpäässä 1388 (1187), Mäntsälässä 617 (578), Nurmijärvellä 1239 (1081), Pornaisissa 104 (97) ja Tuusulassa 973 (834).

Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden 17–24-vuotiaiden nuorten määrä on ollut laskusuunnassa viime vuosina. Koronapandemian vaikutuksista ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Nuoret ovat vähentäneet tupakointia ja alkoholin käyttöä. Sen sijaan asenteet esimerkiksi kannabikseen ovat muuttuneet ja myös nuuskan kokeilu on lisääntynyt. Päihteiden käyttö on yleisempää ammattioppilaitoksissa kuin lukioissa.

Järvenpäässä 20–64-vuotiaista alkoholia käyttää liikaa 31 prosenttia, Tuusulassa 32, Hyvinkäällä 31 ja Nurmijärvellä 27 prosenttia. 65 vuotta täyttäneissä luvut ovat näissä kaikissa kunnissa isommat, Tuusulassa jopa 40 prosenttia.

Hyvinvointikertomusta voi kokonaisuudessaan lukea Keusoten verkkosivuilta www.keusote.fi.