Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinikäinen vaitiolovelvollisuus kymmenien tuhansien sakon uhalla – Yle: Suosikki-tosi-tv-ohjelmien sopimukset rajoittavat osallistujien perusoikeuksia jopa lainvastaisesti

Suosittujen tosi-tv-ohjelmien sopimukset rajoittavat osallistujien perusoikeuksia jopa lainvastaisesti, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Ylen haastattelemat asiantuntijat kuvaavat ehtoja muun muassa törkeiksi ja koomisiksi.

Yle tutki ohjelmaa varten kolmen suositun formaatin sopimuksia: Temptation Island Suomen, Au pairien ja Big Brother Suomen. Kolmesta sopimuksesta Big Brotherin oli tiukin. Sopimukset käytiin läpi asiantuntijoiden kanssa.

Sopimuksissa rajoitetaan osallistujien liikkumista ja sananvapautta ja sopimuksen rikkomisesta on määritelty tuhti sopimussakko, 20 000–30 000 euroa. Tosi-tv-ohjelmien sopimuksissa tuotannosta puhuminen julkisuudessa jälkikäteen on kielletty laajasti sakon uhalla, jopa käytännössä elinikäisesti.

Big Brotherin sopimukseen on kirjattu läsnäolovelvollisuus jo ennen ohjelman teon aloittamista eli kilpailijoiden on saavuttava ohjelman määräämään paikkaan vaikka kesken työpäivän. Sitoumus jatkuu vielä ohjelman teon jälkeenkin: tuotantoyhtiöllä on vuoden ajan oikeus päättää kilpailijan kaikista yhteistyökuvioista ja kaupallisista sopimuksista, mutta kilpailijalle ei ole näistä luvassa rahaa.

Ohjelman teon aikana Big Brotherista tai Temptation Islandilta ei saa lähteä pois heti kun haluaa. Lisäksi tuotantoyhtiöllä on sopimusten mukaan oikeus käyttää mitä tahansa kuvaamaansa materiaalia miten ikinä mielii, mikä asiantuntijoiden mukaan mahdollistaa tapahtumien vääristelyn leikkaamalla.