Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta" – Tukes testautti 21 kansanmaskia haitallisten kemikaalien varalta: kangasmaski kannattaa pestä ennen käyttöä

Kasvomaskien erilaista hajua voi selittää toisten maskien korkeampi kemikaalien kokonaispitoisuus, mutta tuotteen haju tai hajuttomuus ei suoraan kerro sen mahdollisista vaikutuksista terveydelle.

Tähän lopputulokseen tuli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitettyään kansanmaskien ja kertakäyttöisten kuitumaskien kemikaaleja. Työterveyslaitoksen tekemissä testeissä oli mukana 21 erilaista kansanmaskia.

Tukes halusi selvittää kemikaalien määrää, koska kansanmaskien epämiellyttävistä tai voimakkaista hajuista oli tullut useita kansalaisyhteydenottoja.

Haihtuvia aineita on eri kasvomaskeissa hyvin vaihteleva määrä. Niissä ei kuitenkaan näytä olevan terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä, sanoo ylitarkastaja Petteri Talasniemi tiedotteessa.

Tekstiileistä ja pesuaineista voi haihtua aineita ilmaan ja osa näistä aineista voi ärsyttää hengitysteitä. Kangasmaskeissa voi olla esimerkiksi formaldehydiä, joka voi toistuvassa tai pitkäaikaisessa ihokosketuksessa aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Formaldehydiä päätyy tekstiiliin viimeistelyssä käytetyistä kemikaaleista.

Formaldehydia havaittiin pieniä pitoisuuksia erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa. Vaikka pitoisuudet olivat pieniä, tämä puoltaa kangasmaskeihin liitettyä suositusta, että ne kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä.

Testissä havaittiin muitakin aineita, jotka voivat korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Pitoisuudet kuitenkin ne alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat.

Tukes toteaa kuitenkin, että herkät ihmiset voivat saada oireita myös hyvin pienistä pitoisuuksista. Jos oireita tulee, kannattaakin lopettaa kyseisen maskin käyttö ja kokeilla jotain muuta tuotetta.

– Jos maski haisee voimakkaasti, sitä voi tuulettaa ennen käyttöönottoa puhtaassa ja kuivassa tilassa. Kankaiset maskit kannattaa aina pestä ennen käyttöä, neuvoo ylitarkastaja Elina Vaahtovuo tiedotteessa.

Testiin valitut maskit olivat kaikki myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai olivat muuten kuluttajien satavilla. Valmistajissa oli sekä ulkomaisia että kotimaisia.

Testissä tarkasteltiin satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia aineita ja lisäksi formaldehydiä, jota kankaissa voi olla jäämänä tekstiilien viimeistelystä.