Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämmin talvi laski Nurmijärven Sähkön liikevaihtoa – investointeja jopa 9,2 miljoonalla

Talous: Nurmijärven Sähkön liikevaihto ja liikevoitto laskivat vuonna 2020.

Nurmijärven kunnan omistaman Nurmijärven Sähkön viime vuosi sujui ilman suurempia yllätyksiä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Kurikka.

Konsernin liikevoitto laski hieman ja oli vuonna 2020 yhteensä 6,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 7,7 miljoonaa euroa.

Myös liikevaihto laski hieman. Vuonna 2020 liikevaihto oli 30,4 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 31,7 miljoonaa euroa.

Kurikan mukaan liikevaihdon laskua selittää ennen kaikkea viime vuoden sää.

– Vuoden keskilämpötilat olivat selkeästi normaalivuotta korkeammat mikä näkyi lämmitystarpeen vähenemisenä ja sitä kautta biokaukolämmön ja sähkön myynnissä. Etenkin alkukuukaudet tammi- ja helmikuu olivat lähes ennätysmäisen leutoja, Kurikka selventää.

Nurmijärven Sähkö teki viime vuonna investointeja peräti 9,2 miljoonalla eurolla.

Kaava-alueet alkavat olla säävarmoja.

– Tässä on selkeä nousu edelliseen vuoteen, jolloin investointeja tehtiin 5,2 miljoonalla eurolla. Investointiaste oli varsin suuri verrattuna liikevaihtoon, Kurikka kertoo.

Suurimmat investoinnit liittyivä viime vuonna Nurmijärven sähköverkon rakentamiseen, johon kului yli viisi miljoonaa euroa.

Osinkoa yhtiö maksoi Nurmijärven kunnalle noin kaksi miljoonaa euroa.

Nurmijärven Sähkö jatoi viime vuonna myös säävarman verkon rakentamista. Kurikan mukaan tällä hetkellä yli 80 prosenttia asiakkaista on sähkömarkkinalain mukaisen toimitusvarmuuden piirissä. Toimintavarmuus tarkoittaa sitä, että taajama-alueilla ei saa tulla yli kuuden tunnin kestäviä sähkönjakelun keskeytyksiä ja haja-asutusalueilla yli 36 tunnin.

– Kaava-alueet alkavatkin nyt olla säävarmoja ja verkon rakentaminen jatkuu etenkin haja-asutusalueilla.

Nurmijärven Sähkön tavoitteena on yhä saada säävarmaverkko kokonaan valmiiksi vuoden 2028 alkuun mennessä.

Viime vuonna Nurmijärven Sähkö korotti myös sähkönsiirtohintojen perusmaksuaan. Kurikka kertoo, ettei korotuksia ole tälle vuodelle kaavailtu.

– Nurmijärven Sähkön siirtohinnat ovat edelleen selkeästi alle valtakunnan keskiarvon, hän painottaa.

Kurikan mukaan yhtiön tulevaisuudennäkymät vaikuttavat vlaoisilta.

Nurmijärven Sähkö on esimerkiksi vastikään selvittänyt Geologian tutkimuskeskuksen kanssa geotermisen lämmön hyödyntämistä Pohjois-Ilvesvuoren alueella.

– Puhutaan siis keskisyvistä lämpökaivoista, jotka menisivät noin kahden kilometrin syvyyteen, Kurikka selventää ja jatkaa:

– Selvitys valmistui vastikään ja sen tulokset vaikuttivat lupaavilta.

Pohjois-Ilvesvuoren energiainfran rakentaminen on myös yhtiölle iso ja merkittävä ponnistus – mikäli Keskon kaavailema logistiikkakeskushanke toteutuu.

Tuulivoiman lisäämisen osalta Nurmijärven Sähköllä on puolestaan yhteistyöyhtiöiden kanssa kehitteillä useita hankkeita.

– Hankekehityksen alla on isoja, jopa 50 myllyn puistoja, joissa olemme mukana, Kurikka kertoo, mutta ei paljasta vielä enempää.

Näiden lisäksi parhaillaan rakenteilla on neljä tuulipuistoa, joissa Nurmijärven Sähkö on mukana. Näistä viimeisimpänä alkukeväästä Puhuri Oy tiedotti Keson ja Kaukasen tuulipuistojen investointipäätöksestä. Puistot tulevat Haapaveden ja Kannuksen kuntien alueille.

– Nurmijärven Sähkö on mukana hankkeessa mittavalla osuudella. Yhtiön saama osuus sähkön tuotannosta vastaa noin tuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkön kulutusta, Kurikka kertoo.

– Hankkeeseen osallistumalla lisäämme strategiamme mukaisesti merkittävästi uusiutuvan sähkön osuutta sähkön myynnissämme.